2019. augusztus 23., péntek
Bence

Extra

Felavatták az Árpád és vezérei szoborcsoportot

Nemrég felavatták az Árpád és vezérei című szoborcsoportot Ópusztaszeren. Kligl Sándor szobrászművész a Lokálnak elárulta, régóta dédelgetett álma volt, hogy egyszer elkészítheti ezt a nagyszabású alkotást, amelynek megvalósítása mintegy hét évig tartott. Anonymus leírása szerint amikor Árpád fejedelem és honfoglaló vezérei a Körtvély-tóhoz közeledtek, gyűlést tartottak, s a hagyomány szerint „szerét ejtették” az ország dolgainak. Innen lett aztán a hely neve Ópusztaszer. Manapság a Nemzeti Történeti Emlékpark található itt, ahol megtekinthető Feszty Árpád XIX. században alkotott körképe a magyarok bejöveteléről. Ehhez a történelmi hangulathoz nagyon jól illeszkedik a bronz szoborkompozíció, középen Árpád vezér lovas szobrával, körülötte pedig a vezérek alakjaival, amely Kligl Sándor Munkácsy Mihály-díjas szegedi szobrászművész, érdemes művész alkotása. A közelmúltban tartott avatóünnepségen Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár méltatta a határokon túlmutató, szimbolikus jelentőségű művet.

Ebből az alkalomból beszélgettünk Kligl Sándorral, aki elmondta, régóta dédelgetett álma volt, hogy egyszer életre keltheti a hét vezér alakját, ami hosszú előkészítő munka, mintegy hét év után valósult meg. A képzőművész kapcsolatot tartott a közelben dolgozó régészekkel, rengeteget beszélgetett velük, sok-sok ismeretanyagot gyűjtött arról, hogyan nézhettek ki ezer évvel ezelőtti elődeink, milyen ruhákat és fegyvereket (szablyát, íjat, nyilakat tartó tegezt) hordtak az oldalukon. Több évtizedig tanulmányozta az Ópusztaszeren folytatott ásatásokat is.
– Fiatalemberként személyesen megismertem László Gyula régészprofesszort, az ősmagyarság kutatóját. Tőle nagyon sokat hallottam a múltunkról. Egy osztályba jártam a fiával a fővárosi Török Pál utcai gimnáziumban. Amikor a professzor Felgyőn folytatott ásatásokat, egy ezeréves csontsípot is talált, amellyel ősi pásztorzenét játszhattak. A szoborcsoport most azon a dombon kapott helyet, amelyet a régészek alakítottak ki, miután feltárták a település és a monostor romjait, és a kitermelt földből 10 méternél magasabb dombot építettek. Nagyon örültem, hogy végül is ezen a magaslaton sikerült elhelyezni a szoborcsoportot, amely mintegy 100 méterre van a Feszty-körképnek helyet adó épülettől – mondta a művész, aki hangsúlyozta, hogy nincs hozzászokva a hírveréshez.


Történelmi arcok szabadon

A régészek a mai napig kutatják, milyen arcuk lehetett a honfoglaló magyaroknak. A modellek között volt a szobrász három jóbarátja, akikről úgy gondolta, hogy arcuk hasonlít az ezer évvel ezelőttiekére.
Az alkotó a hét vezér alakjáról először rajzvázlatokat készített, ezután formálta meg viaszból az életnagyságú figurákat. Mivel erről a korszakról nincs megfelelő írásos emlék, szabadon komponálta a szoborarcokat. A bronzba öntésre csak a legvégén került sor – a tervei alapján és az irányítása mellett, egyedi kivitelezésben. Aki először látja a kompozíciót, annak úgy tűnik, hogy megállt az idő, mintha egy pillanatkép lenne egy múltat visszaidéző filmből. A körülbelül kétméteres figurákból álló szoborcsoport időtálló, szimbolizálja a magyarság ezeréves kultúráját és összetartozását.


Kapcsolódó Cikkek

 • Erre az évre búcsúzik a Balatoni Nyár

  Erre az évre búcsúzik a Balatoni Nyár

  A hétvégén véget ér a Duna Televízió egyik legnépszerűbb szünidei műsora, a Balatoni Nyár. A magazinműsor idén közel 1500 vendéget fogadott, a műsorvezetők hatszáz beszélgetést vezényeltek le, érintve majdnem ezer témát.

 • Visszatér Radics Béla legendás gitárja

  Visszatér Radics Béla legendás gitárja

  Magyarországon Radics Béla volt az első, akinek hosszú haja volt és farmert hordott – állítja Kosik Kristóf, aki 14 év küzdelem után idén februárban kezébe vehette a rockzenész sok évvel ezelőtt eltűnt gitárját, a legendás bíbor Gibsont.

 • Rátonyi Kriszta hálás az exének

  Rátonyi Kriszta hálás az exének

  Kirobbanó formában van Rátonyi Kriszta. A csinos műsorvezető jól is érzi magát a bőrében, de mint mondja, külsejével nem mindig volt elégedett.

 • Holtan találták a hétvégén eltűnt sikeres filmproducert

  Holtan találták a hétvégén eltűnt sikeres filmproducert

  Megtalálták egy tóban Piotr Wozniak-Starak sikeres lengyel filmproducer holttestét. A férfit vasárnap hajnal óta keresték, miután kiderült, hogy motorcsónakjából beleesett a vízbe – közölte csütörtökön egy lengyel belügyminisztériumi illetékes.