EUR: 331,97 Ft
CHF: 303,82 Ft
2019. december 10., kedd
Judit

Belföld

Felértékelődtek a magyar diplomák

Nyolc év alatt tizenkét helyet lépett előre az uniós rangsorban Magyarország a friss diplomás magyarok foglalkoztatási arányát tekintve – közölte a Magyar Nemzettel Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára.

Rengeteget nőtt a magyar diplomák értéke a munkaerőpiacon, ami Rétvári szerint annak is köszönhető, hogy egyre több külföldi diák hazánkban szerzi meg a diplomát.


– Aki ma Magyarországon diplomát szerez, nagyobb eséllyel és lényegesen hamarabb talál a végzettségének megfelelő állást, mint az elmúlt tíz-tizenöt évben bármikor, sőt az európai átlagnál is hamarabb – mondta el a lapnak az államtitkár az Eurostat friss jelentésére hivatkozva, amely szerint tavaly a diplomás fiatalok foglalkoztatási aránya Magyarországon 91,5 százalék volt, míg  az uniós átlag 85,5 százalék.

A felsőoktatás sikere az államtitkár szerint együttesen köszönhető a gazdaságélénkítő programok bevezetésének és a korábbi kormányzati oktatáspolitikai trendek felszámolásának.


– Az a célunk, hogy a magyar diákok versenyképes, a munkaerőpiacon és az életben is értékes tudást szerezzenek.  A rendelkezésre álló adatokból az is világos, hogy az élénkülő magyar gazdaság az egyik legjobb mértékben szívja fel a friss diplomásokat, vagyis a magyar diplomának azonnali értéke van a munkaerőpiacon – fogalmazott Rétvári.

A politikus hozzátette: a kormány felsőoktatási politikájának köszönhetően a 20–34 éves diplomások foglalkoztatási rátáját tekintve megelőztük Belgiumot, Ausztriát, Franciaországot és Finnországot is.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

  • Íme a nyugdíj melletti munkavégzést érintő lényeges módosítások 2020-ban

    Íme a nyugdíj melletti munkavégzést érintő lényeges módosítások 2020-ban

    A dolgozni vágyó nyugdíjasok számára örömhír, hogy 2020. július 1-jétől a nyugdíj mellett bármilyen engedélyezett jogviszonyban (nem csak a Munka Törvénykönyve szerint szabályozott munkaviszonyban) végzett munkával szerzett keresetük mentesül minden járulékfizetési kötelezettség alól egy új törvényjavaslat szerint.

  • Zselés szaloncukor az idei sláger

    Zselés szaloncukor az idei sláger

    Nemcsak fogyasztjuk, de karácsonyfa egyik ékes dísze is a színes papírokban csomagolt édesség. A magyar vásárlók 63 százaléka ragaszkodik a zselés szaloncukorhoz és a családok 72 százalékában valaki mindig kieszi az édességet a csomagolásból, majd visszatekerve a fán hagyja.