2019. augusztus 23., péntek
Bence

Külföld

Félnek saját országukban a németek

Németországban a lakosság csaknem fele nem érzi magát biztonságban a bűnözés miatt, a nők esetében ez az arány meghaladja az 50 százalékot – mutatott rá egy friss felmérés. Ráadásul a Bild am Sonntag lap arra is felhívta a figyelmet, hogy a bűncselekmények elkövetői között „aránytalanul magas a nem német állampolgárok aránya”.

Összeállítást közölt az elmúlt hetekben Németországban elkövetett brutális bűncselekményekkel kapcsolatban a Bild vasárnapi kiadása. A lap szerint Németország felzaklatott, elbizonytalanodott országgá vált. Idéznek egy Berlinben élő svájci tudósítót, aki úgy véli: „valami nem stimmel Németországgal”.
A lap állításait az Emnid közvélemény-kutató cég felmérésére alapozták, amelyből kiderül: a megkérdezettek 47 százaléka, míg a nők 51 százaléka nemmel válaszolt arra a kérdésre, hogy kellőképpen védik-e Németországban a polgárokat a bűnözéstől.

Képünk illusztráció (MTI/EPA/Harald Tittel)

A lap arra is rámutat, hogy „az erőszakos bűncselekményeknél a gyanúsítottak körében aránytalanul sok a nem német állampolgár”. Adataik szerint a külföldiek a lakosság 12 százalékát teszik ki, ugyanakkor a nemi erőszakkal gyanúsítottaknál 39 százalék, a testi sértéssel gyanúsítottak esetében 38 százalék, az emberöléssel gyanúsítottak esetében 43 százalék a külföldi.

– A nyitott határok és a menekültek beáramlása 2015-ben sok embert mélyen elbizonytalanított, azt gondolják, hogy az állam elveszítette az ellenőrzést az ország felett – mondta Borwin Bandelow pszichiáter a Bild am Sonntagnak. A félelemkutatás szakértője hozzátette: sok német nem értett egyet, és továbbra sem ért egyet a menekültpolitikával, és ők „továbbra is 2015-tel hozzák majd összefüggésbe a migránsok erőszakos cselekményeit” – fogalmazott Borwin Bandelow.

A Welt am Sonntag kiemelte, hogy a bűncselekmények bizonyos típusainál a lakosság egészében képviselt arányukhoz képest sok a külföldi, illetve az országba menedékkérőként érkezett gyanúsított.

Rendőri védelmet kérnek a zsidók Berlinben

A rendőri védelem megerősítését sürgeti a berlini zsidó közösség vezetője, miután újabb antiszemita incidens történt a német fővárosban. Yehuda Teichtal wilmersdorfi rabbi a napokban istentisztelet után az egyik gyermekével hazafelé tartott a városrész zsinagógájából, amikor egy ház ablakából két férfi arabul szidalmazni kezdte, majd leköpte. – Meg kell erősíteni a rendőri védelmet. A zsinagógák térségében az istentiszteletek előtt és után civil ruhás rendőröket is be kell vetni, hogy a hívők zavartalanul, biztonságban közlekedhessenek – jelentette ki Gideon Joffe, Berlin zsidó közösségének vezetője. A hatóságok július végéig 142 antiszemita incidenst regisztráltak Berlinben, tavaly egész évben 324 esetet jegyeztek fel.

Brutálisan gyilkoltak a migránsok

A múlt héten két brutális migránsgyilkosság háborította fel Németországot. Július 29-én a frankfurti főpályaudvaron egy menedékjoggal Svájcban élő eritreai férfi a vonat elé lökött egy nőt és annak gyermekét. Az édesanya megúszta, de a nyolcéves kisfiú szörnyethalt, amikor az érkező szerelvény elsodorta.

/Fotó: MTI

Két nappal később Stuttgartban a nyílt utcán egy 30 éves migráns fényes nappal szamurájkarddal mészárolta le kazah állampolgárságú lakótársát, amit az áldozat 11 éves lánya végignézett. A férfi kerékpárral menekült el, de még aznap este elfogták. A Bild információi szerint a gyanúsított, a jordániai állampolgárságú Issa M. hamis szír papírokkal érkezett az országba 2015-ben, azután kapott oltalmazotti státuszt.

További cikkek:


Kapcsolódó Cikkek