EUR: 354,27 Ft
CHF: 333,44 Ft
2020. július 09., csütörtök
Lukrécia

Belföld

Gyurcsányék pénzelték Karácsony cégét

Karácsony Gergely cége 2006 és 2009 között több tíz millió forint értékű tanácsadói megbízást kapott a Gyurcsány-kormánytól. A baloldal főpolgármester-jelöltje Demszky Gáborral és Horn Gáborral is együtt dolgozott, és tanácsadói között megtalálhatóak Soros György alapítványának munkatársai is.

„A Medián a 2002-es SZDSZ-kampányban végzett felméréseket. Ennek révén személyesen is megismerkedtem néhány SZDSZ-es politikussal. Amikor Horn Gábor államtitkár lett, fölállított magának egy kisebb tanácsadó csapatot, ahová engem is meghívott. Nagyon élveztem, nagyon sokat tanultam ott a politikáról” – nyilatkozta a Beszélőnek 2013-ban Karácsony Gergely.


A Magyar Nemzet szerint a néhai SZDSZ közeléből induló, jelenleg zuglói polgármester 2002 és 2008 között – az MSZP-SZDSZ-kormányok idején – a Miniszterelnöki Hivatal koordinációs államtitkárságának dolgozott politikai tanácsadóként. Emellett a Medián kutatási igazgatójaként is tevékenykedett. Karácsony cége ez idő alatt tíz alkalommal, összesen mintegy 21,5 millió forintos megbízást kapott a Gyurcsány-kormánytól, de dolgozott Demszky Gábor SZDSZ-es főpolgármesternek is. Karácsony vezetése alatt a Medián 2006 és 2010 között 716,5 millió forint állami megbízást kapott.

A lap felidézte, hogy Karácsony miután az MSZP-SZDSZ-kormányoknak dolgozott 2009-ben lépett be az LMP-be, ahonnan 2013-ban távozott. Társaival megalapították a Párbeszédet, a mikropárt először a Bajnai-féle Együttel állt össze, 2018-ban pedig Karácsony már az MSZP-Párbeszéd miniszterelnök jelöltje volt. Az ellenzéki főpolgármester tehát igazi politikai szélkakas. Emellett Karácsony tavaly debütált tanácsadó stábjának, „árnyékkormányának” kétharmada SZDSZ-esekből és a Soros Alapítvány egykori munkatársaiból áll.


 

Folytatódik az ellenzéki roncsderbi

Választási csalással vádolta Puzsér Róbert független főpolgármester-jelölt Karácsony Gergely. A humorista szerint riválisa a szükségesnél tizennégyszer több ajánlóívet vett fel, amire aláírásokat gyűjtenek aktivistái.

Puzsér Róbert főpolgármester-jelölt
MTI/Máthé Zoltán

– Miért van szüksége Karácsony Gergelynek 72 ezer hivatalos ajánlás összegyűjtésére elegendő aláírásgyűjtő ívre. Mire használja Karácsony Gergely a budapestiek adatait? – kérdezte Puzsér, aki az ügyben a választási bizottsághoz fordult.

Puzsér sajtótájékoztatóján megjelent Karácsony szóvivője, Barabás Richárd is, aki tagadta Puzsér vádjait, majd piaci kofák módjára kezdett veszekedni a két ellenzéki politikus. – Hogy nem szakad le az arcod? – kérdezte Puzsér Karácsony emberét. Szerinte a zuglói polgármester folyamatosan hazudik, amit úgy lehet észrevenni, hogy “mozog a szája”.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek