EUR: 330,99 Ft
CHF: 300,99 Ft
2019. október 21., hétfő
Orsolya

Sport

Hosszú Katinka exférje olasz és magyar tanítvánnyal tér vissza az úszáshoz

Visszatér a medencék világába Shannon Tusul. A háromszoros olimpiai bajnok Hosszú Katinka ex-férje és edzője az olasz Eb-ezüstérmes  Ilaria Cusinato mestere lesz, és a jövőben 15 éves Bujdosó Zsombor felkészítését is ő irányítja majd. Mellesleg Bujdosó korábban a tanítványa volt.

Credit line: Profimedia, Zuma Press – News

Igazi vízibombát robbantott az SzPress Sporthírszolgálat a junior úszó-vb előtti sajtótájékoztató napján: Shane Tusup visszatér. No nem Magyarországra, de a medencék világába. A háromszoros olimpiai bajnok Hosszú Katinka ex-férje és edzője eddig ugyan arról beszélt, hogy a válása után a padlóra került, de golfjátékosként és motivációs tréningek vezetőjeként próbál felemelkedni. Sőt, korábban azt is kijelentette, hogy szívesen lenne a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya.


Az időzített „Tusup-bomba” hamarosan robban, amikor az amerikai bejelenti, hogy a jövőben átveszi Bujdosó Zsombor, a 15 esztendős magyar úszótehetség felkészítésének irányítását, akinek az „ironos” időkben már volt az edzője volt. Tusup megállapodott Zsombor szüleivel, hogy a fiút Olaszországba viszi, ahol nem csak vele, hanem a 19 éves Ilaria Cusinatóval, a 2018-as Európa-bajnokság vegyes úszó döntőinek kétszeres ezüstérmesével is ő fog foglalkozni. Nem mellékes, hogy a 20 esztendős lány a 200-on mindössze nyolc századdal kapott ki a visszatérő Katinkától.

Fotó: Csudai Sándor

– A hírt megerősíthetem, Zsombor hamarosan elköszön tőlem, de marad a DMTK – Dunaharasztiban működő egyesület – kötelékében, és vezetőedzőként, továbbra is én leszek a szakmai munkájának irányítója – tájékoztatta Lőrinczi György az SzPress Hírszolgálatot. – A tehetséges fiú annak idején Tusup és Hosszú Katinka kedvéért költözött fel a szüleivel Debrecenből a fővárosba, talán másfél évig lehetett a tanítványuk, de miután a sikerpár házassága felbomlott, megállt a fejlődésben, egyedül is érezte magát, ezért jött Dunaharasztiba, és lett a mi versenyzőnk. Nem dicsekvésképpen mondom, de a tehetsége és a szorgalma mellett a jó együttműködésünknek köszönhetően rövid idő alatt 13 másodpercet javult 400 vegyesen, de nem csak ebben a számban, 200, a 400 és a 800 méteres gyorson is ő a korosztályának ranglistavezetője. Egy olyan versenyzőről beszélek, aki fantasztikus akarással edz, talán még a csillagokat is lehozathatnám vele az égről – jelentette ki Lőrinczi György, aki Bencze Brendával együtt nem csak Zsombornak,  a junior Európa-bajnok Gyurinovics Fanninak és Kurdi Zsófiának is a mestere.


(MTI/EPA/Dave Hunt)

– Nem magasztalom Tusupot, azt se állítom, hogy emberileg ő a példaképem, ezért nem is értek mindenben egyet vele. Az viszont tény és való, hogy a szakmai tudását nem lehet megkérdőjelezni. Alig egy napja, hogy Zsombor édesapját megkereste Tusup, felvázolta a vele kapcsolatos terveit, és amennyire tudom, elég gyorsan megállapodásra is jutottak. Egyelőre egy esztendőre szóló olaszországi munkáról van szó, ennyi idő alatt ki kell derülnie, hogy Tusup mit tud felmutatni. Napi kapcsolatban leszek Zsomborral, a szakmai munkának pedig minden egyes mozzanatát folyamatosan egyeztetni fogjuk. Őszinte embernek tartom magamat, ezért nem is titkolom, hogy a gyors bólintásom mögött érzelmi alapú megfontolás állt. Több mint valószínű, hogy a fejlődése akkor is töretlen lett volna, ha továbbra is velem és a Tüske uszodában edz, de ez most egy hirtelen jött nagy kihívás, ami elől sem Zsombor, sem a családja, de jómagam sem hátrálhattam ki – mondta befejezésül a magyar szakember.

(MTI/EPA/Claus Bech)

 

Ha Tusup tanult Budapesten elkövetett hibáiból, és sikerül kissé lehűti forró vérét, alighanem újabb sikereket tud majd felmutatni Olaszországban. Elszántságához, és hozzáértéséhez nem sok kétség fér, hiszen Katinkával – egyelőre csak vele – már bizonyított. Az olasz úszók mögött állítólag elég komoly anyagi bázis van, így Tusup üzleti képességeit is újra megcsillogtathatja. Egy biztos, pikáns íze lesz annak a versenynek, ahol volt felesége, Hosszú Katinka és új tanítványa úszik majd egymás mellett.

Shane hangja újra messze száll majd.

Kapcsolódó Cikkek