2019. augusztus 23., péntek
Bence

Külföld

Húszezer fölé emelkedett az égei-tengeri görög szigeteken tartózkodó migránsok száma

Tavaly ősz óta első alkalommal ismét húszezer fölé emelkedett az égei-tengeri görög szigeteken tartózkodó menedékkérők száma – derült ki a görög polgári védelmi minisztérium kedden ismertetett statisztikájából.

A görög szigeteken kialakított menekültközpontok lakóinak száma az idén áprilisban tizennégyezerre apadt, mert az athéni hatóságok a túlzsúfolt menekülttáborok tehermentesítése érdekében 2018 októberétől menedékkérők ezreit költöztették a szárazföldre. Az elmúlt hónapokban ugyanakkor – az EU-török menekültügyi megállapodás ellenére – ismét erősödött a török partokról érkező migrációs hullám, és a menedékkérők száma immár meghaladja a húszezret.


A szigeteken tavaly súlyos konfliktusok alakultak ki az illegális bevándorlók elégedetlensége miatt. A menekülttáborokban gyakoriak voltak a rendbontások.

Kedd reggelig – a megelőző 24 órában – több mint 170 migráns érkezett Görögországba tengeri, illetve szárazföldi úton.


Az észak-görögországi Alekszandropolisz kikötővárosa térségében 46 menedékkérőt tartóztatott fel a parti őrség, míg Leszbosz szigete előtt 131 illegális bevándorlót.

Kiriákosz Micotákisz görög miniszterelnök júliusban hivatalba lépett konzervatív kormánya a menedékkérelmi eljárások felgyorsítását és az elutasított menedékkérők gyorsabb visszatoloncolását tervezi Törökországba.

Brüsszel és Ankara 2016 márciusában kötött menekültügyi megállapodást a migrációs hullám feltartóztatására. Ennek ellenére továbbra is érkeznek menedékkérők Törökországból a görög szigetekre.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek