2019. augusztus 23., péntek
Bence

Életmód

Így együnk, hogy jól aludjunk

Valószínűleg már mindannyian hallottuk, hogy az éjjeli evés hizlal és egészségtelen, sőt, kifejezetten káros. De ennek is megvannak a maga szabályai, amiket ha betartunk, sokkal kevésbé terheljük meg szervezetünket. Ugyanis egészségesebb okosan táplálkozni, mint éhesen lefeküdni. 

Az anyagcsere éjjel lelassul, és az evés este hat óra után refluxot okozhat. Előfordulhat azonban, hogy mégsem tudunk időben vacsorázni. Íme néhány tipp és ötlet dietetikusoktól arra, hogy mit fogyasszunk, és mit ne az esti órákban:


– A triptofán nevű aminosav, amely elsősorban a pulykahúsban található meg, álmossá tesz minket. Azonban a tojás, a dió, a lazac és a csirke is tartalmazza ezt az anyagot. Így, ha ezeket esszük vacsorára, segíthetjük az alvásminőséget.

– A zsír a leglassabban emészthető tápanyag, ami azt jelenti, hogy ez marad legtovább a gyomorban. Ez refluxhoz vagy puffadáshoz vezethet, ezért jobb, ha inkább szénhidrátot és kevés fehérjét fogyasztunk ilyenkor. Jó opció a rántotta egy kis salátával, dióval és csicseriborsóval, vagy egy darab csirke párolt zöldségekkel.


– Úgy tűnik, hogy kapcsolat van a folsavhiány, és az alvással kapcsolatos problémák között. Ezért érdemes spenót, svájci málna, kelkáposzta, spárga, kelbimbó vagy brokkoli-féléket enni vacsorára az elegendő folsavbevitel érdekében.

– A szénhidrát bevitel felszabadítja a szerotonint, amely egy olyan kémiai anyag, ami segít szabályozni az alvás-ébrenlét ciklust. Épp ezért minden könnyen emészthető szénhidrát, mint például a barna rizs vagy a quinoa, kiváló élelem lehet az esti órákban.

– És végül: fontos, hogy délután mindig a kisebb adagok, és a kevesebb összetevőt tartalmazó, egyszerűbb étel mellett döntsünk!

Kapcsolódó Cikkek

 • Ismét lesz Sajtfesztivál

  Ismét lesz Sajtfesztivál

  Valóságos sajtmennyországban érezhetik magukat azok, akik 2019. október 19-én ellátogatnak a II. SZEGA Nemzetek Sajtfesztiváljára: a világ 25 országából több mint 400 féle sajtot, valamint kiváló borokat kóstolhatnak, megismerkedhetnek a hazai sajtmanufaktúrák termékeivel, valamint színes gasztronómiai és szórakoztató programokban vehetnek részt.

 • A hely, ahol a pszichológia és az ünnep összeér

  A hely, ahol a pszichológia és az ünnep összeér

  A lélek gyógyulásához nem feltétlenül a terápia az egyetlen megoldás– állítja Gilányi Attila, aki saját bőrén tapasztalta, hogy egy intenzív, egy-két napos program is segíthet teljességgel átértékelni az életünket.

 • Krúdy Gyula és a tojásos burgonyapüré

  Krúdy Gyula és a tojásos burgonyapüré

  Krúdy Gyula író a budai kakaspecsenye mellé ajánlja köretként a tojásos burgonyapürét, ami a gyerekek egyik kedvenc étele lehet, mert könnyű, ízletes, és ami a legfontosabb: krumpliból van!