2019. szeptember 22., vasárnap
Móric

Egyéb Pécs

Indiából érkezett miniújság a pécsi gyűjtőnek

Nem akármilyen újsággal bővült a pécsi Tari József gyűjteménye. Indiából érkezett egy pénzérmeméretű, portugál nyelvű lap Pécsre. A gyűjtő elmondta, hogy érdekessége abban rejlik, hogy a borítékban a mini mellett az eredeti újság is benne volt, így most már mindkettő a pécsi gyűjtő polcán áll. 

A világ legkisebb könyveit gyűjti, ötödik emeleti panellakásának egyik szegletében Tari József. A pécsi gyűjtő pár napja két mikroméretű könyvért cserébe portugál újsággal gyarapította gyűjteményét.


– Egy indiai gyűjtő írt rám, hogy van nála egy ilyen érdekesség és ha érdekel, akkor cserélhetnénk is. Én két mikroméretű könyvet ajánlottam neki, sportos témájúakat. Ezt elfogadta, így ment is a postára – mondta Tari József.

A zöld dobozban a magyar újság 17 x 25 mm, míg a portugál 18 x 25 mm.

A portugál újság, ami egy a 90-es években kiadott újság miniváltozata, nem kelthetett túl nagy feltűnést a postán, hiszen egy sima borítékban érkezett, amibe az eredeti lap is belefért.


– Nem kell ezeknek nagy csomag, a két kis mikrokönyvet kipárnázott borítékban adtam fel Indiába a gyűjtőnek – mondta Tari József.

Tari Józsefnek 5200 könyve van – igen ilyen aprók!

A nem ritkán több száz oldalas minicsodák között bőrkötésűek, aranyszegélyűek, sőt még tűzzománcborítósok is vannak. A legérdekesebb tulajdonságuk azonban a méretük – Tari József is ebbe szeretett bele.

Tari József egyik legnagyobb becsben tartott minikönyve azonban a felesége munkásságáról szól, aki a Zsolnay porcelángyárban hivatásos iparművész volt. A róla szóló könyvet idén mutatták be, majd el is készült a miniváltozata. Tari József fiatal nyomdászként kezdte a gyűjtést, ami számára mára viszont jóval több, mint egy egyszerű hobbi. A világ minden pontjáról szerzett már be könyvecskét, sőt rokonai is küldenek neki.

Az apró alkotások elterjedése a XVI. századra tehető. Eleinte főleg kis méretű imádságos könyvek voltak, amit az emberek bárhová magukkal vihettek. Másrészt a nyomdászok egymás között is versenyeztek, hogy ki tud minél kisebbet nyomtatni. Magyarországon az 1970–80-as években nyomtatták a legtöbbet, évente több száz darab készült el.

Kapcsolódó Cikkek

 • Jól halad a sétány építése

  Jól halad a sétány építése

  Heteken belül elkészül az Újhegyi sétány harmadik szakaszának felújítása. A 2016-ban átadott első, majd a 2019 tavaszán elkészült második ütemet követően az önkormányzat immár teljes hosszában újjávarázsolja a kerület legnagyobb lakótelepének főutcáját.

 • Grezsa könnyen járható várossá tenné Vásárhelyt

  Grezsa könnyen járható várossá tenné Vásárhelyt

  Öt év alatt 50 kilométernyi utat újítana fel a vásárhelyi polgármesterjelölt, aki rendbe tenné a város járdáit, növelné a tram-train szerelvények számát, kártalanítaná a nyomvonal mellett lévő üzleteket, és elektromos buszokkal oldaná meg a helyi tömegközlekedést.

 • Szücsné vértesszőlősi képviselőként Tatabánya ellen szavazott

  Szücsné vértesszőlősi képviselőként Tatabánya ellen szavazott

  Szücsné Posztovics Ilona, a DK és a többi ellenzéki párt polgármesterjelöltje vértesszőlősi önkormányzati képviselőként arra szavazott, hogy Vértesszőlős a Tatai járáshoz tartozzon, ne Tatabányához – ismertette sajtótájékoztató keretében Salló Győző.