2019. szeptember 22., vasárnap
Móric

Egyéb Pécs

Ismét fejlesztették a hajléktalan-ellátó rendszert Pécsett

Szeptember 1-jétől egy felújított és akadálymentes épületben segítenek a női rászorulóknak Pécsett. Több mint százmillió forintból új helyre költöztették a női átmeneti szállót és éjjeli menedékhelyet. A pécsi Gyárvárosi Általános Iskolával szemben található, egykoron romos épületben olyan szobákat, közösségi teret és konyhát alakítottak ki, ahol negyven nőt tudnak ellátni.

A kizárólag nők által használható átmeneti szállót és éjjeli menedékhelyet akadálymentes wc-vel és mosdóval, 4-12 fős szobákkal, közösségi térrel és konyhával is ellátták. Összesen negyven rászoruló kaphat itt segítséget.

 

– A hajléktalanok 20 százaléka nő, 80 százaléka férfi, ehhez képest ha megnézzük a Dél-Dunántúlon található hajléktalanszállók nembeli eloszlását, nagyon kevés a női szállás, talán hét százalék a férőhelyek száma – mondta Hajdu Krisztián. A Támasz Alapítvány Pécs szakmai vezetője hozzátette: eddig a Bittner Alajos utcában látták el a női hajléktalanokat, mostantól azonban nagyobb épületben, modernebb körülmények között tudnak segíteni.


A Gyárvárosi Általános Iskolával szemben található épületet a pécsi önkormányzat ajánlotta fel a Támasz Alapítvány számára. A pécsi hajléktalan-ellátó rendszert működtető szervezet uniós és kormányzati támogatásból, több mint százmillió forintból újította fel az elhanyagolt, romos házat, ahol nőket látnak majd el. Emellett a férfiakat is jobb körülmények között fogadják, nemrég újult meg az Edison utcai menedékhely.

– Ezt követően nagyobb szigorral fogunk fellépni a város közterületein életvitelszerűen tartózkodó hajléktalanokkal szemben. Hiszen ha egyszer közpénzből biztosítjuk a férőhelyeket, az átmeneti és tartós szállás lehetőségét, akkor joggal várható el, hogy ne a közterületeken, az utcákon és a padokon éljenek a hajléktalanok – mondta Őri László, Pécs alpolgármestere.


A Dél-Dunántúlon Pécs mellett Szekszárdon egy ötfős, illetve Kaposváron egy kilencfős hajléktalanszálló működik, kifejezetten nőknek fenntartva. A városban a Támasz Alapítvány a tavaszi–nyári időszakban 280, novembertől április végéig pedig további 50 embernek tud szállást adni. Emellett más, például egyházi
fenntartású intézmények is foglalkoznak hajléktalan-ellátással a baranyai megyeszékhelyen, ők a hidegebb évszakokban további 60 rászorulónak biztosítanak menedékhelyet.

Kapcsolódó Cikkek

 • Jól halad a sétány építése

  Jól halad a sétány építése

  Heteken belül elkészül az Újhegyi sétány harmadik szakaszának felújítása. A 2016-ban átadott első, majd a 2019 tavaszán elkészült második ütemet követően az önkormányzat immár teljes hosszában újjávarázsolja a kerület legnagyobb lakótelepének főutcáját.

 • Grezsa könnyen járható várossá tenné Vásárhelyt

  Grezsa könnyen járható várossá tenné Vásárhelyt

  Öt év alatt 50 kilométernyi utat újítana fel a vásárhelyi polgármesterjelölt, aki rendbe tenné a város járdáit, növelné a tram-train szerelvények számát, kártalanítaná a nyomvonal mellett lévő üzleteket, és elektromos buszokkal oldaná meg a helyi tömegközlekedést.

 • Ziomara Morrison az Aluinvent DVTK új játékosa

  Ziomara Morrison az Aluinvent DVTK új játékosa

  Az Aluinvent DVTK centere, Chanel Mokango néhány nappal ezelőtt edzés közben súlyos térdsérülést szenvedett. A kongói játékos felépülése hosszabb időt vesz igénybe, ezért a pótlásáról azonnal gondoskodni kellett.