EUR: 327,36 Ft
CHF: 300,58 Ft
2019. augusztus 22., csütörtök
Menyhért, Mirjam

Egyéb Miskolc

Ízek, lakomák, kísértések

Ízek, amelyekért a királynék is rajongtak, messze földön híres lakomák, és kísértések, amelyek találékonnyá tették a középkor emberét. A Diósgyőri vár rejtélyes éjszakáján ezúttal a gyomrán keresztül ismerhetjük meg a királyi udvart, de augusztus 17-én sáfárok, szemfényvesztők, tűzlovagok egyéb szemet és érzékeket csábító látványosságok is várják az érdeklődőket.

A vár népe ezen az éjszakán a bőségről és az ínségről – a lakomákról és a böjtről mesél. Kiderül az is, hogyan lesz a húsból hal, vagyis a hódból böjti étel. Szó lesz az asztali illemről és arról, hogy milyen szerepe volt a sónak; meddig tartott egy lakoma és hogyan szórakoztatták magukat ez idő alatt. Vajon mi történt, ha túl sok bor fogyott az esti dorbézolás alatt? Hogyan hűtötték le a kedélyeket?


Titokzatos éjszaka a Diósgyőri várban

Fahéj, gyömbér, bors, sáfrány – az egykor vagyonokat érő fűszereket csak a királyi és főúri lakomák vendégei ízlelhették. Bőséggel használták a húsok ízesítéséhez, ez egyszersmind a gazdagság jele is volt. A fűszersáfár ebbe a világba kalauzolja a vendégeket, akik az otthoni „lakoma” fűszerezéséhez is tanácsot kaphatnak, de „egy csipet középkort” is megkóstolhatnak különféle falatkák és mártogatósok formájában.

Királyi lakomák a Diósgyőri várban

A játéktárban mindenki önfeledt gyerek lehet, a család apraja-nagyja próbára teheti bátorságát és ügyességét. Megleshetik a fazekast és a tekenővájót munka közben, vagy akár gyertyagyűrűt készíthetnek az otthoni asztalra.


Éjszakai kalandozásokon vehetünk részt a Diósgyőri várban 19:00-22:20-ig, a vártúrák 20 percenként indulnak. Kapunyitás 18:45-kor lesz. Udvari dorbézolás, szemfényvesztők és tűzlovagok látványos műsora várja az érdeklődőket!

Kapcsolódó Cikkek

 • Nagyüzem a Haladásnál

  Nagyüzem a Haladásnál

  Négy szakosztály felnőtt-, illetve utánpótlás-játékosai gyakorolnak a Rohonci úti sportkomplexum szó szerint XXI.

 • Újraéled a legendás cukrászda

  Újraéled a legendás cukrászda

  Hamarosan ismét élettel telik meg a tatabányaiak egykori kedvenc helye. Az régi Gála cukrászdához számtalan élmény köti a városban élőket, hiszen több mint négy évtizeden át kóstolhatták itt kedvenc süteményeiket.

 • Aszfaltot kapott a Hunyadi utca

  Aszfaltot kapott a Hunyadi utca

  A Hunyadi utca mellett nemrég a Szapáry, a Bihari, a Keselyű, a Bikszádi, a Könyves Kálmán és a Szénégető utca is szilárd burkolatot kapott.

 • Történelmi időutazás

  Történelmi időutazás

  A Savaria Karnevál újkori történelmében huszadik alkalommal ölt római ruhát Szombathely ezen a hétvégén.