2019. augusztus 23., péntek
Bence

Sport

Junior Úszó vb: Augusztusban Budapesten folytatódik a magyar úszósport nagy sorozata

A jövő sztárjai 2019. augusztus 20-25. között Budapestre látogatnak, miután Magyarország nyerte el a 7. FINA Junior Úszó Világbajnokság (vb) rendezési jogát.

A Magyar Úszó Szövetség a magyar kormány támogatásával 2013-ban nyerte el a 2017. évi 6. Junior Úszó Világbajnokság rendezési jogát. A rendezési szerződést 2015-ben a szerződő felek módosították, amelynek megfelelően Magyarország 2017. helyett 2019-ben rendezi meg az eseményt. A versenyt a Magyar Úszó Szövetség a Nemzeti Sportügynökséggel együttműködve rendezi meg.


A hazai rendezésű világesemények nagy sorozata tizennégy éve, 2005 júliusában egy igen emlékezetes junior Európa-bajnoksággal indult Budapesten. Ezen az eseményen tűntek fel először azok a kiválóságok, akik az elmúlt években a sportág meghatározó egyéniségeivé váltak, mint például Hosszú Katinka, Jakabos Zsuzsanna és a Verrasztó-testvérek (Evelyn és Dávid).

A legutóbbi magyarországi korosztályos úszóviadalon, a 2016-os hódmezővásárhelyi Eb-n pedig olyan tehetségek tűntek fel, mint Milák Kristóf és Késely Ajna, akik a legutóbbi, 2017-es indianapolisi junior vb-n jelentősen hozzájárultak ahhoz, hogy a magyar csapat minden idők legjobb eredményét érje el: fiataljaink 16 érmet, ebből 5 aranyat szereztek.


A junior vb-n a 14-17 éves lányok és a 15-18 éves fiúk állhatnak rajthoz. Rendező országként a magyar csapat mind a 42 versenyszámban indíthat versenyzőt, mely jogával minden bizonnyal élni is fog a Petrov Iván szövetségi kapitány vezette együttes. A versenyprogramban összesen 34 egyéni szám (2×17), nemenként 3 váltó, valamint 2 mix váltó szerepel.

A vb központi helyszíne a nemzetközi sportközvélemény által jelenleg a világ legjobb uszodakomplexumának tartott, és a 2017-es FINA vb óta újabb és újabb rangos FINA és LEN-események helyszínéül szolgált Duna Aréna lesz. A létesítmény jelenlegi állapotában, „legacy-üzemmódban”, azaz 5300 fős lelátói kapacitással és a megmaradt funkcionális termekkel továbbra a nemzetközi úszósport egyik kedvenc helyszíne. A vb résztvevői a versenyt megelőzően a Széchy Tamás uszodában edzhetnek a Margitszigeten.

A gyönyörű Duna Aréna

A junior vb rövid története
A junior úszó világbajnokság a FINA legfiatalabb úszó világeseménye, 2006-ban rendezték meg először. Az első három viadalt Dél- és Közép-Amerika látta vendégül, majd a nemzetközi úszószövetség, a FINA könnyebben megközelíthető helyszíneket kezdett keresni. 2013-ban Dubajban rendezték meg a junior vb-t, majd Szingapúr következett 2015-ben, míg a legutóbbi, 2017-es világbajnokságnak az amerikai úszósport egyik igazi szentélye, az indianapolisi Natatorium adott otthont.

Bár a FINA a latin-amerikai térségben is igyekezett népszerűsíteni az úszást, később mégis jobban megközelíthető városokat kellett keresnie, hiszen az első riói világbajnokság után visszaesett a résztvevők száma (60 ország kevesebb mint félezer úszója vett részt a második-harmadik alkalommal). Dubajban azonban már 91 szövetség több mint 700 úszója indult a világbajnokságon. Bár az utóbbi két alkalommal valamelyest ismét csökkent a részvételi kedv, a nevezések jelenlegi állása szerint Budapest őrületesen nagy rekordokat fog dönteni: várhatóan több mint 1000 sportoló érkezik 130 nemzet képviseletében!

Érdekesség, hogy – miközben a junior vb is kinőtte magát, így ugyanolyan show-t illik adni körítésként, mint bármelyik komolyabb felnőttviadalon – ez lesz az első junior vb, amelyet Európában rendeznek meg.

A jövő nagy sztárjai

A versenyek rangját növeli, hogy több olyan ifjú klasszis is rendszeresen részt vesz a junior vb-n, aki igen fiatalon letette a névjegyét a legnagyobb felnőttversenyeken, így például 2013-ban olimpiai bajnokként érkezett a dubaji viadalra a litván Ruta Meilutyte, míg 2017-ben a kanadai Penny Oleksiak. Mint ahogy számtalan, először a junior vb-n feltűnt kiválóság hódított később a „nagyok” között: így a 2013-as vb sztárja, az ausztrál Mack Horton, illetve honfitársa, a 2015-ben robbantó Kyle Chalmers – Rióban aztán mindketten olimpiai aranyérmesek lettek. Ebbe a sorba illeszkedik a 2017-ben, Indianapolisban remeklő Milák Kristóf kvangdzsui, világszenzációt okozó szereplése is, amivel Micheal Phelps évtizede fennálló világcsúcsát adta át a múltnak 200m pillangón, egyúttal megszerezve ezzel magának első felnőtt világbajnoki címét is.

A most következő junior „csúcson” a magyar úszósportot egy őrségváltás után újjáépülő válogatott képviseli, amelynek egyik éremesélyese az ifjúsági olimpiai bajnok Berecz Blanka, a Kőbánya SC versenyzője, aki nemrégiben a junior Eb-n is aranyérmet nyert – természetesen a manapság „legmagyarabb” távnak számító, Milák Kristóf és Kapás Boglárka jóvoltából a felnőttek vb-jén is „kisajátított” 200m pillangón.

Technikai részletek
Az eseményt a M4 Sport élőben közvetíti majd, valamint a helyszínen is lehet szurkolni a versenyzőknek. A 18 év alatti és a 65 év feletti látógatok ingyenesen tekinthetik meg a versenyeket, a „felnőtt” jegyek 500 Ft-os ártól érhetők el az esemény hivatalos weboldalán keresztül a jegyértékesítési menüre kattintva.
Mindezek mellett a szurkolók találkozhatnak a nemrég zárul felnőtt VB magyar aranyérmeseivel, Hosszú Katinkával, Kapás Bogival, Milák Kristóffal és Rasovszky Kristóffal, ill. az esemény arculatához illeszkedő tematika okán Rubik kocka versenyek is lesznek. Minderről bővebben az esemény weboldalán és közösségi média felületein lehet olvasni: https://fina-budapest2019.com/hu/

Magyarország történelmet ír
Az elmúlt években páratlan sorozatot tud maga mögött Magyarország. 2006-ban felnőtt Eb, 2007-ben rövidpályás Eb, 2010-ben, majd 2012-ben újabb felnőtt Eb, 2016-ban újabb junior Eb, 2017-ben a FINA Világbajnokság, majd 2018-ban a FINA Világkupa-sorozat egy állomása érkezett Magyarországra. A hivatalos világversenyek közül csupán kettő maradt még, amely eddig hiányzott a sorból: a hamarosan kezdődő junior világbajnokság, illetve a rövidpályás világbajnokság. Utóbbi 2024-ben jön Budapestre – a kör akkor „zárul” s válik Magyarország világelsővé a tekintetben, hogy legalább egyszer megrendezte az úszósport valamennyi hivatalos csúcseseményét.

Dr. Wladár Sándor, a Magyar Úszó Szövetség elnöke kiemelte: nagy megtiszteltetés a hazai úszósport számára, hogy a juniorok világbajnokságát Európában elsőként Budapesten rendezik meg. Mindez meglátása szerint további lökést adhat a 2027-es FINA VB-re megújuló magyar úszóválogatott építéséhez, hiszen reményei szerint 8 év múlva sok olyan versenyzőnkért szurkolhatunk majd, akik most a juniorok között állnak rajtkőre augusztus 20-25. között a Duna Arénában.

Kapcsolódó Cikkek