2019. augusztus 19., hétfő
Huba

Sport

Kapás Boglárka: Azért nyertem, mert én akartam a legjobban

Hatalmas úszással, elképesztő hajrával nyert világbajnoki aranyérmet Kapás Boglárka a kvangdzsui vb-n, 200 méter pillangón, ahol egyéni csúccsal, 2:06.78 perces idővel csapott célba, lehajrázva a két esélyesebb amerikai versenyzőt. A 26 éves sportoló a magyar úszósport 31. nagymedencés aranyérmét nyerte. Az újdonsült világbajnok a Lokálnak mesélt életéről és jövőbeni terveiről.

– Nagyon jól éreztem magam Dél-Koreában, de visszagondolva elég hosszú volt az ott-tartózkodás. Egy héttel korábban mentünk ki a helyszínre akklimatizációs edzőtáborba, így összesen majdnem három hetet voltunk a távol-keleti országban. A végén már mindenki haza akart jönni, hiányoztak az itthoni ízek, és szerettem volna már aludni egy jót, de a világbajnoki cím bearanyozta a kintlétet – kezdte a Lokálnak Kapás Boglárka.


Ez az első világbajnoki aranyérmed. Hogyan élted meg?

Még nem sikerült teljesen feldolgoznom a történteket, aludnom kell még párat, hogy tényleg elhiggyem, ez megtörtént velem. A medencében minden úgy történt, ahogy elterveztem, tudtam, hogy százon egy testhosszon belül kell lennem az amerikai lányhoz képest, az utolsó ötven méteren nem kell gondolkozni, csak menni, ahogy tudok. Mondhatjuk, hogy életem legszebb napja volt. A dobogón remegő lábakkal állva, remélve, hogy nem ájulok el, megható volt látni, ahogy a magyar zászló a magasba emelkedik. Egész évben nagyon keményen dolgoztam ezért az eredményért. Kicsivel több mint egy éve készülök a pillangóra, a tavalyi Eb előtt túlnyomórészt még gyorsra edzettem, de lélekben már a pillangóé volt a főszerep. Idén a fizikai felkészülésben is a pillangón volt a hangsúly, fejben teljes mértékben erre figyeltem. Jövőre pedig beletesszük azt a plusz fizikai munkát, ami kell a pillangóhoz. A motivációval nem lesz gond, ez még sokkal jobb is lehet.


A szurkolók idegeivel játszottál a hatalmas hajrában. Honnan jött a pluszenergia?

Úgy hiszem, azért nyertem, mert én akartam a legjobban.

Kapás Bolgárka – fotó: Derencsényi István


Hogyan lett az úszás Kapás Bogi élete?

Az a tény, hogy az első pillanattól beleszerettem az úszásba, Egerszegi Krisztinának köszönhető. Na és persze anyukámnak, hiszen Ő vette meg az Egérről készült videókazettát, amelyet kismilliószor néztem meg, amíg tönkre nem ment. Minden szavát ittam, és alig vártam, hogy a vízben legyek, és ugyanúgy csináljak mindent, mint ő. Ötévesen szinte belém égtek ezek a képkockák, azóta is sokat gondolok rá. Krisztivel először 2010-ben, a szingapúri ifjúsági olimpián találkoztam, ahol az aranyamat 200 pillangón augusztus 16-án, épp Kriszti születésnapján nyertem. Leírni sem tudom azt az érzést, amit az jelentett, hogy nekem szurkolt a lelátóról Egerszegi Krisztina. Az az ember, akinek otthon a vitrinben öt olimpiai aranyérme van!

Hogyan telnek a napjaid, milyen mértékben tér el egy élsportoló élete az átlagostól?

Amit most fogok mondani, lehet, hogy nem lesz olyan csábító, de én tényleg örömömet lelem benne, és ez rengeteget számít. Mindennap hajnalban kelek, és irány az uszoda. Azt, hogy hajnalban kelj fel, nem lehet megszokni. Persze fel tudok kelni, de nehéz, ez egy állandó küzdelem. A hét hat napján minden reggel 7-től 8-ig szárazföldi kondicionáló edzésen veszek részt, majd 2,5 órás vízi edzés következik. Ezt követően megebédelek, és hazamegyek aludni, mert délután fél 5-től 7-ig újra vízi edzésem van. Ezek után már csak a vacsorára és alvásra vágyom, illetve ez fér bele a napomba. Nem az átlagos fiatalok életét élem, elég sok dolog kimaradt az életemből, sok mindent feláldoztam az úszásban kitűzött céljaim érdekében. Például nem tudok bármikor moziba menni, vagy csak úgy lazán eltölteni egy napot otthon, olvasgatva, és persze az esti programokról is le kell mondanom a hajnali edzések miatt. Az életem jelenlegi szakasza szinte kizárólag az úszásról szól.

Igazi pillangókisasszony lettél! Hogy jött a váltás, végleg búcsút intesz a gyorsúszószámoknak?

Edzőmmel, Virth Balázzsal a 2017-es vb után úgy éreztük, hogy valami mást kellene csinálni, kicsit elengedni a gyorsot. Először áttértünk 400 vegyesre, majd vegyes-pillangóra, aztán annyira élveztem a pillangót, és olyan jól ment az edzéseken, hogy azt gondoltam, kipróbálnám a 2018-as Eb-n, ahol meg is nyertem a számot. Ez pedig már elég volt ahhoz, hogy „nekimenjünk” a vb-nek, ami szintén a lehető legszerencsésebben sikerült. Tervezem, hogy az olimpián elindulok 400 gyorson, de a hangsúly már egyértelműen a pillangón lesz.

Élsportolóként rengeteg medencén kívüli feladat is vár rád, van aki segít ebben?

Nagyon hálás vagyok a családtagjaimnak, hogy mindig mellettem állnak, támogatnak, hisznek bennem. Szerencsésnek mondhatom magam, mert van közöttük ügyvéd, üzletember és kommunikációs szakember, akik sokat segítenek, hogy kizárólag az úszásra koncentrálhassak. A lelki támogatásuk mellett a háttérben komoly szakmai munka folyik: közel öt éve ők látják el a menedzselésem feladatait.

Kapás Boglárka, miután megnyerte a női 200 méteres pillangóúszást a glasgow-i úszó Európa-bajnokságon 2018. augusztus 6-án. fotó: MTI/AP/Darko Bandic


A párod, Telegdy Ádám is kiváló úszó, milyen volt együtt versenyezni a vb-n?

Büszke vagyok Ádámra, hogy 200 méter háton világbajnoki hetedik lett. Nagy lelki előnyt jelentett mindkettőnknek, hogy ott voltunk egymásnak. Az utolsó pár napban már mindenki haza akart jönni, de nekünk könnyebb volt, mert tudtuk támogatni egymást, nem vágytunk haza annyira, mint a többiek. Nagyon sokat segített nekem Ádám jelenléte, és az enyém is neki.

Nyugtass meg minket, hogy pihensz most egy kicsit!

Itthon lazítok egy picit, utána meglátogatom édesapámat Erdélyben, és elmegyünk a Balatonhoz a párommal. Az is a tervek között szerepel, hogy Londonba utazunk vidámparkozni egy kicsit, nagyon szeretem a vidámparkokat, és már nem is tudom, mikor voltam utoljára.

Üzensz valamit a Lokál olvasóinak?

Szeretnék újra köszönetet mondani a csodás szurkolóimnak, akik biztattak, erővel láttak és látnak el azóta is, és nem mellesleg az utolsó tempóknál „beszurkoltak” a célba. Hálás vagyok érte. Ebben az aranyban nekik is részük van, ha tehetném, mindenkinek adnék egy darabot belőle!

 

Kapcsolódó Cikkek