2019. november 15., péntek
Albert, Lipót

Külföld

Külföldi befolyástól tartva Ausztrália jobban ellenőrzi egyetemeit

Canberra akciócsoportokat állít fel az ország egyetemein, megakadályozandó a külföldi kormányok illetéktelen beavatkozását az oktatási intézmények életébe – jelentette be szerdán Dan Tehan, ausztrál oktatásügyi miniszter.

A döntést nem sokkal azután jelentették be, hogy több egyetemen összecsapások történtek a kínai diákok és a hongkongi tüntetéseket támogató hallgatók között.


Tehan azt mondta, a bizottság felerészben egyetemi dolgozókból, felerészben pedig kormánytisztviselőkből áll majd, és egyebek közt a kibertámadások megakadályozása is a feladatai közé tartozik.

Az Ausztrál Kiberbiztonsági Központ ezzel kapcsolatban felhívta a figyelmet arra, hogy az ország egyetemei a számtalan tudományos területre kiterjedő kutatási programok miatt vonzó célpontok a hackerek számára.

Canberra ugyancsak aggályokat fogalmazott meg az egyetemeken jelen lévő kínai Konfuciusz Intézet tevékenységével kapcsolatban is. Az ország legnépesebb államának, Új-Dél-Walesnek az oktatásügyi hivatala rámutatott arra, bár nem talált bizonyítékot arra, hogy az intézet tényleges politikai befolyást gyakorol, de több tényező is erősíti azt a feltevést, hogy elősegíti vagy elősegítheti az illetéktelen külföldi befolyást.

A kínai külügyminisztérium válaszul a cserediákprogram átpolitizálásával vádolta a hivatalt.

Azoknak a szervezeteknek vagy magánszemélyeknek egyébként, akik külföldi kormányok vagy politikai csoportok nevében tevékenykednek Ausztráliában, december óta regisztrálniuk kell magukat a hatóságoknál.

Hivatalos adatok szerint a külföldi diákok évente mintegy 35 milliárd ausztrál dollárral (több mint hétezermilliárd forint) járulnak hozzá az ország gazdaságához, ennek az összegnek pedig körülbelül az egyharmada a kínai diákoktól származik, ők teszik ki a légnépesebb külföldi diákcsoportot Ausztráliában.

Kapcsolódó Cikkek

  • Nap képe: Barátkozzunk!

    Nap képe: Barátkozzunk!

    Lenyűgöző pillanatokat örökített meg Katyerina Plotnyikova orosz fotós, akinek a modellje minden félelmét leküzdve pózolt a hatalmas grizzly medvével.

  • Magyarország számára elfogadhatatlan a kohéziós pénzek megvágása

    Magyarország számára elfogadhatatlan a kohéziós pénzek megvágása

    Magyarország számára elfogadhatatlan a kohéziós pénzek tervezett nagyarányú megvágása, ugyanis az egyelőre kevésbé jól teljesítő uniós tagországok megerősödésével egész Európa gazdasága sikeresebb lesz – jelentette ki az igazságügyi miniszter Hágában, az MTI-nek telefonon nyilatkozva csütörtökön.