EUR: 327,36 Ft
CHF: 300,58 Ft
2019. augusztus 22., csütörtök
Menyhért, Mirjam

Egyéb Pécs

Különleges jelenséget figyelhetünk meg a Mecsekben

Vannak reggelek, amikor eltűnik a tévétorony, de akad olyan is, hogy a hegység nagy része felhőbe burkolózik, míg másutt gyönyörű, napos az idő. Ennek hátterében az úgynevezett orografikus felhőképződés áll, ami a Mecsekben is gyakran előfordul.

A jelenség elsősorban csapadékosabb napok után figyelhető meg, kialakulásához ugyanis két fő összetevőre van szükség: nedves levegőre és csaknem merőlegesen fújó szélre – magyarázta Cserkuti Zoltán geográfus.


A felhő megreked a Mecsekben

A vízpárával telítődött, majd a Mecseknek ütköző nedves levegő akadályba ütközik, ezért felemelkedésre kényszerül. Ezután egy bizonyos magasságot elérve a víz kicsapódik, és megindul a felhőképződés. Ha tartósan egy irányból fúj a szél, a jelenség akár órákig is eltarthat, a Mecsek ilyenkor folyamatosan ontja magából az alacsony szintű felhőket – mondta Cserkuti Zoltán. Ezt a merőlegesen a hegy felé fújó szelet és az általa létrejövő felhőképződést nevezik orografikus felhőképződésnek.

Zivatart is előidézhet

A szép látvány mellett sok esetben ez a jelenség ad magyarázatot arra is, hogy egyik pillanatról a másikra zivatarfelhő képződik, majd leszakad az ég a Mecsekben vagy Pécsett.

Még egy érdekesség

Ez a hidegpárna, amely ősszel vagy télen figyelhető meg leginkább. Ilyenkor a Misinán sokszor süt a nap, és melegebb van, mint lent a városban, ahol jóval hidegebb és ködösebb a levegő. Ezt inverziós, azaz fordított jelenségnek hívják, hiszen a hegyekben felfelé haladva alapvetően egyre hidegebb van. A Mecsekben viszont ennek ellentettje is számtalanszor megfigyelhető.

Kapcsolódó Cikkek

 • Nagyüzem a Haladásnál

  Nagyüzem a Haladásnál

  Négy szakosztály felnőtt-, illetve utánpótlás-játékosai gyakorolnak a Rohonci úti sportkomplexum szó szerint XXI.

 • Újraéled a legendás cukrászda

  Újraéled a legendás cukrászda

  Hamarosan ismét élettel telik meg a tatabányaiak egykori kedvenc helye. Az régi Gála cukrászdához számtalan élmény köti a városban élőket, hiszen több mint négy évtizeden át kóstolhatták itt kedvenc süteményeiket.

 • Aszfaltot kapott a Hunyadi utca

  Aszfaltot kapott a Hunyadi utca

  A Hunyadi utca mellett nemrég a Szapáry, a Bihari, a Keselyű, a Bikszádi, a Könyves Kálmán és a Szénégető utca is szilárd burkolatot kapott.

 • Történelmi időutazás

  Történelmi időutazás

  A Savaria Karnevál újkori történelmében huszadik alkalommal ölt római ruhát Szombathely ezen a hétvégén.