2020. július 05., vasárnap
Emese, Sarolta

Tech

Kutatási programok indulnak Szegeden

Három szakterületen négy kutatási projekt indul a Szegedi Tudományegyetemen a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal programjának 1,7 milliárd forintos támogatásával – közölte Kónya Zoltán, az egyetem tudományos és innovációs rektorhelyettese.

Az egészségügy olyan területein zajlanak forradalmi kutatások, mint amilyen a neurokibernetika. Az elektroterápiás eljárások megoldást kínálnak egyes krónikus, gyógyszerrel nem kezelhető neuropszichiátriai és érzékszervi betegségek kezelésére, amelyek Európában több mint százmillió embert érintenek. Lapunk ellátogathatott az agykutató központba is, ahol megfigyelhettünk egy olyan patkányt, amelynek az agyába elektródákat helyeztek, így vizsgálva az agyi tevékenységeit és a depresszióját. Az elektromos hullámokkal ugyanis befolyásolhatják az agyat, így akár különböző mentális betegségek is gyógyíthatók.


Kónya Zoltán rektorhelyettes hangsúlyozta, hogy a támogatásnak köszönhetően a magas színvonalú tudományos publikációk mellett akár szabadalmak is születhetnek a kutatások eredményeként.

Kapcsolódó Cikkek