2019. augusztus 22., csütörtök
Menyhért, Mirjam

Tech

Kutatási programok indulnak Szegeden

Három szakterületen négy kutatási projekt indul a Szegedi Tudományegyetemen a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal programjának 1,7 milliárd forintos támogatásával – közölte Kónya Zoltán, az egyetem tudományos és innovációs rektorhelyettese.

Az egészségügy olyan területein zajlanak forradalmi kutatások, mint amilyen a neurokibernetika. Az elektroterápiás eljárások megoldást kínálnak egyes krónikus, gyógyszerrel nem kezelhető neuropszichiátriai és érzékszervi betegségek kezelésére, amelyek Európában több mint százmillió embert érintenek. Lapunk ellátogathatott az agykutató központba is, ahol megfigyelhettünk egy olyan patkányt, amelynek az agyába elektródákat helyeztek, így vizsgálva az agyi tevékenységeit és a depresszióját. Az elektromos hullámokkal ugyanis befolyásolhatják az agyat, így akár különböző mentális betegségek is gyógyíthatók.


Kónya Zoltán rektorhelyettes hangsúlyozta, hogy a támogatásnak köszönhetően a magas színvonalú tudományos publikációk mellett akár szabadalmak is születhetnek a kutatások eredményeként.

Kapcsolódó Cikkek

  • Újabb két magyar startup került az európai egészségügyi innováció élvonalába

    Újabb két magyar startup került az európai egészségügyi innováció élvonalába

    Két magyar team, az orvosi oktatóalkalmazást fejlesztő InSimu Patient és a nemzetközi teleradiológiát forradalmasító Sineko is elnyert 25 000 eurót az immáron harmadik éve megrendezésre kerülő EIT Health InnoStars Awards startupversenyen. A négy hónapos program során személyre szabott mentori támogatáshoz és két európai bootcamp tréningen való részvételi lehetőséghez jutott a két magyar, öt portugál, két-két lengyel és lett, valamint egy-egy cseh, litván, olasz és román csapat.

  • Okostelefonra költözhetnek az ügyfélszolgálatok

    Okostelefonra költözhetnek az ügyfélszolgálatok

    Okostelefonra költözhetnek az ügyfélszolgálatok, az eddig papíron zajló, döntően személyes megjelenést igénylő ügyintézést átterelve a digitális térbe – hívta fel a figyelmet a Netlock hitelesítésszolgáltató közleményében.