EUR: 327,39 Ft
CHF: 300,49 Ft
2019. augusztus 22., csütörtök
Menyhért, Mirjam

Egyéb Pécs

Legóból építené fel a magasházat egy informatikus

Imádja a pécsi panelházakat az a fővárosi informatikus, aki most a pécsi magasház megépítésébe fogott bele. László-Kun Gábor egészen elképesztő technikával és részletességgel készíti el a lakótelepek meghatározó épületeit, nem is akárhogy! Legóból!

Több ezer apró legókocka, melyek végül az eredetire megszólalásig hasonlító épületté állnak össze. Az építésükhöz nincs leírás, sem pontos útmutató. A valamikor építésznek készülő, végül informatikus végzettséget szerző László-Kun Gábor most a pécsi magasházat szemelte ki.


– A magasház legendás épület. Megkerülhetetlen a magyar lakásépítés történelmének áttekintése során. Az egész ház sorsában van valami izgalmas, még ha nem is végződött túl dicsőségesen. Bár már 4-5 éve elkezdtem foglalkozni a magasházzal, júniusban töltöttünk egy hétvégét a feleségemmel Pécsen, és ez adta meg a szükséges lökést, hogy folytassam az elkezdett tervet. A pécsi paneltípusok egyébként mindig is szimpatikusak voltak nekem, így szeretnék más házakat is lemodellezni – mondta Gábor.

Gábor építésznek készült, de informatikus lett

 

A magasház egyelőre csak digitálisan készült el. Ehhez főként fotókat, videókat és Google Mapst használta Gábor. – Számos izgalmas részlet van a magasházon, például az ablakok kiképzése vagy a tető. De a lépcsőházzal megküzdöttem, mire sikerült megtalálnom a megfelelő módszert az elkészítésére – mondta Gábor, aki különböző tervezőprogramokat használ az épületek elkészítéséhez.


Először megtervezi, majd megépíti

A tervek alapján 19 cm magas lesz az épület, és 1460 elemből áll, és a számítások szerint 680 gramm lesz a súlya.

– A tervezés két hetet vett igénybe, felhasználva a korábbi tervkezdeményemet, az építés pedig az eddigi tapasztalataim alapján ekkora elemszámnál 8-10 óra lehet fotózással, mindennel együtt. Bár ez a makett aránylag kisebb, mint a többi tervem, ez a felhasznált elemek számán nem érződik. Ez a részletgazdagság ára – mondta Gábor. Magyarországon panelházakat, lakótelepeket Gáboron kívül más nem épít legóból, de világszerte rengeteg megszállott legózik mindenféle izgalmas témában. Őket AFOL-nak (Adult Fan Of Lego), azaz Felnőtt Legó Imádóknak nevezik.

Kapcsolódó Cikkek

 • Nagyüzem a Haladásnál

  Nagyüzem a Haladásnál

  Négy szakosztály felnőtt-, illetve utánpótlás-játékosai gyakorolnak a Rohonci úti sportkomplexum szó szerint XXI.

 • Újraéled a legendás cukrászda

  Újraéled a legendás cukrászda

  Hamarosan ismét élettel telik meg a tatabányaiak egykori kedvenc helye. Az régi Gála cukrászdához számtalan élmény köti a városban élőket, hiszen több mint négy évtizeden át kóstolhatták itt kedvenc süteményeiket.

 • Aszfaltot kapott a Hunyadi utca

  Aszfaltot kapott a Hunyadi utca

  A Hunyadi utca mellett nemrég a Szapáry, a Bihari, a Keselyű, a Bikszádi, a Könyves Kálmán és a Szénégető utca is szilárd burkolatot kapott.

 • Történelmi időutazás

  Történelmi időutazás

  A Savaria Karnevál újkori történelmében huszadik alkalommal ölt római ruhát Szombathely ezen a hétvégén.