EUR: 327,39 Ft
CHF: 300,49 Ft
2019. augusztus 22., csütörtök
Menyhért, Mirjam

Sport

Lékai Máté Nagy Lászlótól vette át a veszprémi stafétabotot

Ötször a térdét, két-két alkalommal a veséjét és az ujját műtötték, már az előbbiekért is tiszteletreméltó, hogy Lékai Máté továbbra is a világ egyik legjobb irányítója, aki a Telekom Veszprém kézilabdázóinak újdonsült csapatkapitányaként készül az idény rajtjára.

– Nem úgy lettem kapitány, hogy kivártam a soromat, hanem odaadással és hatévi szorgalmas munkával szolgáltam rá David Davis, a vezetőedző a bizalmára. Irányító játékosként eddig is meghatározó szerepet betöltő játékosának érezhettem magam, de az is nyomós érv lehetett a döntésnél, hogy ebben a klubban hagyománnyá vált a magyar csapatkapitány kinevezése.  Büszke vagyok arra, hogy nem csupán a hazai kézilabdázás, hanem a sportág egyetemes történetének egyik meghatározó alakjától, Nagy Lászlótól vehettem át a stafétabotot. Sterbik Árpád és Mirsad Terzic mögött én vagyok a veszprémi kötelék harmadik rangidőse, ám az életkorommal nem szoktam büszkélkedni. Jó csapatkapitány szeretnék lenni, akiben bíznak a társai, akire hallhatnak, akit a pályán nélkülözhetetlennek tartanak – hangsúlyozta az SzPress Hírszolgálatnak nyilatkozó Lékai Máté, aki a PLER KC csapatában mutatkozott be, majd megjárta Szegedet és a szlovéniai Celjét, onnan hívták haza, és igazolták le 2014-ben Veszprémben.


A 134-szeres magyar válogatott, a londoni olimpiai negyedik helyezésével büszkélkedő kézilabdázó szerint jól foroghat a most felpörgő Nagy László – David Davis – Lékai Máté tengely, azaz az újdonsült sportigazgató, a vezetőedző és a csapatkapitány együttműködése.

– Mindenki letett már az asztalra, ebben a hármasban csak az összetartás és az egy irányba tartás jeleit lehet felfedezni. Az új felállásban Nagy Laci a főnök, a mérkőzések kottáját David írja, én pedig a pályán  az ő stratégiáját igyekszem a társaimmal karöltve megzenésíteni.


Hogy ez a feladat mennyire nehéznek és bonyolultnak ígérkezik, arra abból is lehet következtetni, hogy a közös hangot immár tizennégy nemzet élsportolói – más és más egyéniségek – között kell a szakmai stábnak megteremtenie.

– Tizenegy napot töltöttünk együtt a számomra szép emlékeket idéző Szlovéniában, és bár a hangsúly az erőgyűjtésen és az állóképesség javításán volt, a magaslati edzőtáborozás az összecsiszolódást is szolgálta. Nap, mint nap tapasztaltam, hogy a most alakuló közösség ambiciózus, emellett jó fejnek számító játékosok társasága, ahol a „régiek” és az újak is az összetartozás szándékáról tesznek tanúbizonyságot.

Lékai szerint még 31 évesen is akad még tanulnivalója, főképpen a védőmunkája tökéletesítésében, ami viszont a csapat ütőerejét illeti, valószínűleg az elszalasztott lehetőségek miatt óvatos megközelítésre törekedett.

– A Veszprém két-két hazai és nemzetközi hadszíntéren is az első hely megszerzéséért fog küzdeni, de hogy jobb és ütőképesebb lesz-e annál az együttesnél, amelynek sokáig a csúcson járó Nagy László és Momir Ilics voltak a vezéregyéniségei, arra csak a jövő év májusa adhatja meg a választ. Amikor kialakul a Bajnokok Ligája négyes döntőjének mezőnye, majd nem sokkal később az első hely sorsát eldöntő mérkőzésre is sor került. Arra a csatára gondolok, amit sorozatban elvesztettünk, hiába ismételgettük, hogy most már tényleg a mi győzelmünknek kell következnie. Addig nem szabad jóslatokba bocsátkozni, míg nem látjuk, hogy mit tudnak az ellenfelek, kik erősödtek, vagy gyengültek meg – hangsúlyozta Lékai Máté.

Kapcsolódó Cikkek