EUR: 333,72 Ft
CHF: 305,59 Ft
2019. szeptember 21., szombat
Máté, Mirella

Belföld

Magához tért a szétválasztott sziámi ikrek egyike

A Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány magyar orvoscsapata által szétválasztott, stabil állapotú hároméves kislányok egyike magához tért: Rabeya mozgatja a végtagjait, felismeri édesanyját, figyeli a környezetét – adta hírül a Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány.

Rukaya változatlanul altatás és légzéstámogatás alatt áll, de immáron önálló légzéssel. A többnapos mélyaltatás a felépülési folyamat szakmailag megszokott velejárója egy ilyen összetett és hosszadalmas műtét után, mint a több mint 30 órás koponya- és agyszétválasztás.

A pozitív fejleményeket az elkötelezett szakmai és tudományos munkának, illetve a kapott lelki támogatásnak köszönhetjük. Jelenleg a magyar aneszteziológusok munkájára van a legnagyobb szükség. Továbbra is hálásak vagyunk mindenkinek, aki drukkol és imádkozik az ikrekért – áll a közleményben.

fotó: Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány

Az augusztus 1-jén és 2-án végzett maratoni műtétet követően az  orvosok egy része Bangladesben maradt további önkéntes munkára: idegsebészeti és plasztikai sebészeti operációk elvégzésére, valamint szakmai előadások megtartására.

Dr. Pataki Gergely plasztikai sebész, a műtétsorozat koordinátora és a plasztikai sebészeti team vezetője, és Dr. Csókay András, a végső szétválasztást vezető idegsebész – s aneszteziológiai team vezetője, Dr. Csapody Marcell továbbra is a gyermekek mellett van Dakkában – derül ki a közleményből.

Mint ismert az alapítvány magyar orvoscsapatát 2017-ben kérték fel az akkor másfél éves ikrek szétválasztására. A teljes egészében magyar tervezésű és kivitelezésű műtétsorozat első fázisát a közös agyi főszállítóér-szakasz szétválasztása jelentette, ami dr. Hudák István vezetésével történt meg 2018-ban, szintén Dakkában. A második – plasztikai sebészeti – fázis, a speciális, magyar tervezésű szövettágító implantátumrendszer beültetése és fél évig tartó fokozatos tágítása Budapesten zajlott, dr. Pataki Gergely irányításával. A mostani, végső szétválasztás a műtétsorozat dr. Csókay András által vezetett harmadik szakasza volt, ami óriási tudományos jelentőséggel bírt.

fotó: Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány

 

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

  • A magyar vidék fejlesztése a kormány kiemelt célja

    A magyar vidék fejlesztése a kormány kiemelt célja

    A magyar vidék fejlesztése a kormány kiemelt célja, hiszen a kis- és középvárosok kezében van az ország jövője – hangoztatta Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára pénteken Kőszegen a Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete (FTI) által szervezett, “Kreatív város – Fenntartható Vidék” (KRAFT) címet viselő konferencia megnyitóján.

  • Szombaton rendezik meg a Színházak éjszakáját

    Szombaton rendezik meg a Színházak éjszakáját

    Kulisszajárásokkal, nyílt próbákkal, premierekkel és egyéb rendhagyó programokkal várja harmincnégy budapesti teátrum a közönséget szombaton a Színházak éjszakáján, amelyhez számos vidéki színház is csatlakozik.