2019. szeptember 17., kedd
Zsófia

Egyéb Hódmezővásárhely

Már hozzák az olasz szemetet

Már javában hordják az Olaszországból származó hulladékot Hódmezővásárhelyre – közölte az FCC Hódmezővásárhely Kft. A cég hangsúlyozza, hogy tájékoztatta a polgármesteri hivatalt az összesen 12 ezer tonna külföldi szemét érkezéséről. Márki-Zay Péter polgármester minderről nem számolt be a vásárhelyieknek, és azt mondta: nem jutott el hozzá az ezzel kapcsolatos levél.

„Az FCC Hódmezővásárhely Kft. kisebbségi tulajdonosa Hódmezővásárhely városa, cégünk ennek tiszteletben tartásával jár el. Tájékoztattuk a tulajdonosokat és a polgármesteri hivatalt is a témában, mely levelünkre írásos válasz nem érkezett” – írta az FCC Hódmezővásárhely Kft. lapunknak a 12 ezer tonna olasz szemét kapcsán, ami meglehetősen nagy port kavart a vásárhelyi lakosok körében. Hozzátették, a cég gazdaságos működése érdekében folyamatosan keresik az üzleti lehetőségeket. A külföldi hulladék elhelyezése is ezt a célt szolgálja.


Megerősítették, hogy kétfajta, Olaszországból származó hulladék elhelyezésére van engedélye a hódmezővásárhelyi hulladéklerakónak, 6-6 ezer tonna mennyiségben, valamint azt is, hogy további 20 ezer tonna beszállítására nyújtott be engedélyeket egy potenciális külföldi partner, ebben az esetben „a Kormányhivatal azonban nem találta kielégítőnek az indoklást, ezért a kérelmet elutasította”. A már engedélyezett két hulladéktípusból a 19 02 03 azonosító kódú, ipari termelésből származó előkevert hulladék 6 ezer tonnájának beszállítására nem került sor, mivel a technikai feltételekről végül nem született megegyezés a beszállítóval. A 6 ezer tonna, 19 12 12 azonosító kódú, különböző hulladékok mechanikai kezelésével nyert kevert – azaz a továbbiakban nem hasznosítható – műanyag-, kartonpapír-, fa-, textil- és egyéb, ipari gyártásból származó hulladéknak a vásárhelyi lerakóhelyre való beszállítása azonban már megkezdődött.

Márki-Zay Péter nem olvasta a levelet…

 

A témában Cseri Tamás fideszes önkormányzati képviselő tartott sajtótájékoztatót, aki hangsúlyozta: Márki-Zay Péter korábbi tájékoztatásával ellentétben nem a kormányhivatal dönt, hogy egy városba vigyenek-e szemetet, vagy sem, mindössze a cégek kérelmeit bírálja el.


A polgármester azt állította, hogy nem olvasta azt a levelet, amelyet a 12 ezer tonna szállítása kapcsán neki címeztek, és a város semmit nem tud tenni az ügyben. Cseri Tamás szerint ez teljesen kizárt, és ez már a sokadik olyan lépése a városvezetőnek, amikor probléma esetén hátralép, és azt mondja, nem felelős a történtekért.

– Az FCC elődje, az ASA is próbált nagy mennyiségű szemetet idehozni a profit miatt, az előző városvezetés azonban mindig meg tudta akadályozni. Most viszont úgy tűnik, az önkormányzat nem mutat ellenállást az ügyben – fejtette ki a jobboldali városatya, aki felhívta a figyelmet: októberben eldönthetik az itt élők, hogy egy fejlődő, egészséges település vagy egy közepesen fizető szeméttelep legyen Vásárhelyből.

Kapcsolódó Cikkek

 • A BDO-é a legjobb csapat

  A BDO-é a legjobb csapat

  Minden eddiginél kiegyenlítettebb küzdelmet hozott a legjobb céges focicsapatok Tatabányán rendezett döntője, ahol fővárosi győztes vihette haza a serleget vasárnap a Földi Imre Sportcsarnokból.

 • Meghalt Marton László

  Meghalt Marton László

  Hosszan tartó, súlyos betegség után, életének 77. évében, csütörtökön elhunyt Marton László Kossuth-díjas rendező –…

 • Még virágosabb lett a Szent István út

  Még virágosabb lett a Szent István út

  Újabb automata öntözőrendszerrel felszerelt virágládák helyeztek ki a nagy forgalmat elbíró Szent István útra, így ismét sokkal barátságosabb és zöldebb lett a győri belváros.

 • Megtelik a szegedi égbolt

  Megtelik a szegedi égbolt

  Magyar produkciók és különleges külföldi gépek, valamint egyszerre három hőlégballonverseny várja az érdeklődőket a legnagyobb hazai repülős rendezvényen, a pénteken kezdődő IV.