EUR: 336,99 Ft
CHF: 313,58 Ft
2020. január 23., csütörtök
Rajmund, Zelma

Egyéb I.kerület II.kerület III.kerület XI.kerület XII.kerület XXII.kerület

Marton Bernát: Gondtalan, boldog éveket töltöttem itt!

Marton Bernát ciszterci szerzetes majd 70 év után tért vissza arra a helyre, ahol ministrálni tanult, Baross Gábor telepre, a Jézus Szíve templomba egy 25. házassági évfordulós hálaadó misét tartani. Bernát atya a XI. és a XXII. kerületben nőtt fel, innen kényszerült elhagyni hazáját 1956-ban, hogy azután Dallasban teljesítse ki szerzetesi, papi és tanári hivatását.

– A háború végén, az ostrom után a Nagyboldogasszony úti (ma Ménesi úti) otthonunk lakhatatlanná vált. Barosson, pontosabban Duna-telepen lett helyünk Nádory doktor 600 négyszögöles nyaralótelkén, amit családom felesben művelt. Itt, a Kolozsvári utca 37. szám alatt laktunk egészen 1951-ig. Innen költöztünk Budafokra, ahonnan a Szent Lipót-templom elöl 1956. november 20-án, kedden nekiindultam a nagyvilágnak – mesélte a Bernát atya, aki 1968 szeptemberétől 48 éven át tanított a dallasi Cistercian Preparatory Schoolban, francia–latin szakon, megtűzdelve hittannal és történelemmel. Ez idő alatt 39 évig volt osztályfőnök, és 15 éven át igazgatói teendőket is ellátott.


– Gondtalan gyermekéveket töltöttem Duna-telepen, amit csak a Duna kiöntésével kapcsolatos félelem sötétített el, de szerencsére a házunk előtt, a Dunafürdő utca – ez kötötte össze a Kolozsvárit a Kassai utcával – előtt volt egy kis emelkedő és a folyó csak annak elejét nyaldosta. Viszont sokszor kiöntötte a nagytétényi disznóhizlaldát, aminek „aromája” máig az orromban van.

Bernát atya 1947-ben a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnáziumban kezdte az elemit, majd az államosítás után a barossi általánosba járt 5. osztályig, innen ment át az Árpádba, ahol 14 éves koráig tanult.


– A Duna-telepről a Szent Imrébe való utazás bizony hosszú és körülményes volt akkor a HÉV-vel. Mária nővérem óvónő volt a Váli utcai óvodában, és ő cipelt engem az iskolába naponta – elevenítette fel emlékeit a ciszterci szerzetes, aki 2015-ben már vendég tanárként töltött egy szemesztert a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnáziumban. Ez év márciusában az itteni szentimrésekkel is lefutotta az ultramaratont a Margitszigeten.

– Futni dallasi igazgatóságomról való lemondáskor kezdtem 1996-ban. Túlsúlyom vett rá. Az elmúlt húsz évben már 32 maratont sikeresen teljesítettem, ebből 7 ultrát.

Bernát atya jelenleg Zircen perjel, de állandó kapcsolatban van magyarországi és dallasi ciszterci iskolákkal és diákjaikkal. Az ő közbenjárására mehet minden évben egy végzős szentimrés Dallasba tanulni, és már a Villányi úti alma mater is fogad dallasi diákot.

Kapcsolódó Cikkek

 • Privát fürdőzés: Janiczak nem keveredik az ózdi polgárokkal

  Privát fürdőzés: Janiczak nem keveredik az ózdi polgárokkal

  A Fidesz meg fogja vizsgálni, hogy Janiczak Dávidnak, a Jobbik ózdi polgármesterének a “privát szórakozásai” mennyi pénzébe kerülnek a helyieknek – közölte Zsigmond Barna Pál, a kormánypárt országgyűlési képviselője budapesti sajtótájékoztatón.

 • Keresd a fényt!

  Keresd a fényt! címmel nyílt kiállítás Hager Ritta Kossuth-díjas textilművész, a Nemzet Művésze alkotásaiból.

 • Más nevet kaphat a Bessenyei-díj

  Más nevet kaphat a Bessenyei-díj

  Hódmezővásárhely – Dratsay Ákos fuvolaművész-zenetanár és Berei Erzsébet zongora-művésztanár kapta megosztva idén a hódmezővásárhelyi önkormányzat alapította Bessenyei Ferenc Művészeti Díjat.