EUR: 346,17 Ft
CHF: 321,42 Ft
2020. augusztus 14., péntek
Marcell

Sport

Milák Kristóf igazi úszózseni

Saját mesterét is meglepte a félelmetes idővel – Michael Phelps tízéves rekordját írta át – elért világbajnoki címével Milák Kristóf, akit legközelebb a hamarosan kezdődő budapesti junior úszó-világbajnokságon láthatunk a medencében. Edzője, Selmeci Attila a Lokálnak elárulta tanítványa igazi zseni, akivel másképpen kell foglalkozni, mint egy átlagos sportolóval.

Csak a dobogós helyezésben volt biztos a 19 éves Milák Kristóf edzője. Pedig a fiatal úszó, jó öt évre visszanyúló együttműködésük alatt jó néhányszor kedveskedett már hasonló meglepetéssel Selmeci Attila mesternek.


– Az aranyéremben talán soha sem lehetsz száz százalékig biztos. Titkon gondoltam arra, hogy nyerni fogunk, de az nem, hogy 1:50.73-mal fog győzni, ezzel a 23-szoros olimpiai bajnok Michael Phelps rekordját adja át a múltnak. Hitetlenkedve álltam ott a medence szélén és nem értettem, hogy milyen tartalékai vannak ennek a gyereknek. Edzéseken nem láttam a jelét, hogy ekkora nagyot tudna úszni. Korábban kint voltunk versenyeken, 1:54-et, 1:53-at úszott. Akkora egyénisége a sportnak és akkora csodákra képes, mint Darnyi Tamás annak idején – adott magyarázatot a Lokálnak a világbajnokság előtti visszafogottságára a szakember.

Úszó Vb sajtótájékoztató, Rasovszky Kristóf Kapás Boglárka, Milák Kristóf, Wladár Sándor (Fotó: Máté Krisztián)

A mester és a tanítványa egyébként Érden talált egymásra, de akkoriban talán még a legélesebb szemű úszó szaktekintély sem fedezett volna fel semmiféle különleges talentumot Milák Kristófban.


–  Azaz valamivel felhívta magára a figyelmemet, borzasztó rossz volt a fordulója az akkor még a hátúszásban próbálkozó fiúnak, aki a versenyeken a legjobb tíz közé sem nagyon került be. De néhány hónappal később az egyik korosztályos viadalon száz pillangón is elindult. Mi több, döntőbe jutott, ahol a nyolcas pályán úszott és nyert. Nos, akkor rádöbbentem, hogy ebben a gyerekben bizony mozog valami – mondta Selmeci.

Olyannyira, hogy a 2016-os hódmezővásárhelyi ifi Eb-n már a szakma mellett a szurkolókat is elkápráztatta, miután a két évvel idősebbek előtt szerezte meg a 200 pillangó aranyérmét. Attól kezdve nem volt megállás: junior-vb és ifjúsági olimpiai aranyak, felnőtt vb-arany és ezüst. Nem is csoda, hogy Selmeci szerint egy zseniről beszélünk.

Milák Kristóf az aranyérmével a férfi 200 méteres pillangóúszás döntőjének eredményhirdetése után
(Fotó: MTI/Kovács Tamás)

– Tényleg egy kis zseniről van szó, akivel másképpen kell foglalkozni, mint egy átlagos sportolóval. Akaratos, rigolyás, és hihetetlenül önfejű, mindent el kell neki magyarázni, szóval több angyal türelme kell hozzá. Néha nagyon nehéz, de az eredményeivel mindig és mindenért kárpótol – vélekedett.

A fiatalokra figyel a világ

Augusztus 20. és 25. között a budapesti Duna Aréna ad otthont a 7. FINA junior úszó világbajnokságnak. A versenyen – amit nemcsak Magyarországon, hanem Európában is most rendeznek meg először – 107 ország, közel 1000 úszója ugrik majd vízbe. A legutóbbi, 2017-es junior-vb-n, amelyet az egyesült államokbeli Indianapolisban rendeztek, Magyarország 16 éremmel zárt, többek között Milák Kristóf és Késely Ajna is világbajnok lett.

Kapcsolódó Cikkek