EUR: 331,54 Ft
CHF: 303,24 Ft
2019. szeptember 16., hétfő
Edit

Egyéb

Nehéz helyzetben van az Európai Bizottság új elnöke

A bizottsági tagok nagyszámú cserélődése miatt nehéz helyzetben van Ursula von der Leyen, a november elején megalakuló Európai Bizottság elnöke – mondta a XXI. Század Intézet regionális igazgatója csütörtökön az M1 aktuális csatornán.

Kiszelly Zoltán jelezte: a bizottsági tagok mindössze 30-40 százaléka nem változik, de a szokásjog szerint ők sem tarthatják meg eddigi feladatkörüket.


Az új biztosi kollégium összetétele már körvonalazódni látszik, de Ursula von der Leyennek a személyi kérdéseken túl a jelöltek és a feladatkörök párosításáról is döntenie kell az augusztus 26. és a jelöltek szeptemberi parlamenti meghallgatása közötti rövid időszakban – magyarázta.

Elmondta: a tagállami kormányok bizottsági tagnak általában minisztereket, legtöbbször külügyminisztereket és kimagasló arányban pénzügyminisztereket, illetve gazdasági minisztereket jelölnek.


A bizottsági tagok új feladatköre nagyban függ előző pozíciójuktól, és vannak olyan hatáskörök, amelyeket az országok ambicionálnak – jegyezte meg.

Magyarország biztosjelöltje, Trócsányi László igazságügy miniszter például azt jelezte, hogy legszívesebben szomszédságpolitikával foglalkozna – emlékeztetett Kiszelly Zoltán.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

 • Meghalt Marton László

  Meghalt Marton László

  Hosszan tartó, súlyos betegség után, életének 77. évében, csütörtökön elhunyt Marton László Kossuth-díjas rendező –…

 • Még virágosabb lett a Szent István út

  Még virágosabb lett a Szent István út

  Újabb automata öntözőrendszerrel felszerelt virágládák helyeztek ki a nagy forgalmat elbíró Szent István útra, így ismét sokkal barátságosabb és zöldebb lett a győri belváros.

 • Megtelik a szegedi égbolt

  Megtelik a szegedi égbolt

  Magyar produkciók és különleges külföldi gépek, valamint egyszerre három hőlégballonverseny várja az érdeklődőket a legnagyobb hazai repülős rendezvényen, a pénteken kezdődő IV.

 • Esőben is jót főztek

  Esőben is jót főztek

  A dél-budai görög katolikusok csapata is főzött az első DunaFok szabadidőparkban tartott lecsófesztiválon.