EUR: 325,42 Ft
CHF: 299,62 Ft
2019. augusztus 19., hétfő
Huba

Egyéb Eger

Nem hajt a csillagra

Tavasszal megmutattuk magunkat különféle gasztrorendezvényeken, és eleget tettünk más éttermek meghívásainak. Most itt a nyár, ez a mi szezonunk – mondta Macsinka János egri séf. Az étteremtulajdonos akár újabb éttermeket is nyitna, de hiányzik hozzá valami – vagyis inkább valakik.

Az egri Macok Bisztró, Macsinka Jánosék étterme idén másodszor került be a Volkswagen-Dining Guide Top 100 étteremkalauzában két listán is a legjobb első tízbe: a Top 10 Magyar Étterem és a Top 10 Vidéki Étterem kategóriában. A séf nagyon örül, hogy egy ilyen komoly presztízsű kiadvány ismét ilyen magasra rangsorolta az éttermüket. Az étteremvezető szerint miközben kétségtelenül több vendéget jelenthet egy efféle elismerés, a korábbinál nagyobb stressz is a velejárója a kitüntető figyelemnek – nagyobb lesz a leterheltség és feszültebb a koncentráció. E címeket ugyanis legalább olyan nehéz megtartani, mint megszerezni, jegyezte meg.


Ami a szakmát illeti, Macsinka János a minőségi vendéglátás képviselőinek tartja magukat, akik arra törekednek, hogy regionális nyersanyagokból készítsenek minőségi ételeket a vendégeknek. Ha így haladnak, látótávolságba kerülhetnek az éttermi vendéglátás világában a legfőbb elismerést kifejező Michelin-csillagok. A Lokál Extra felvetésére azonban kiderült, hogy a vendéglátó szakember egyelőre nem tartja valószínűnek, hogy a vidéki éttermek felkerülnek a Michelin-ellenőrök térképére – a tatai Platánt és talán az encsi Anyukám Mondtát kivéve.

A terveiről annyit árul el, hogy lenne ötlete, ereje ahhoz, hogy újabb éttermeket nyisson, de nincs hozzá sem számban elegendő, sem felkészültségben megfelelő szakember, szakács, felszolgáló, konyhalány és így tovább.


– A munkaerő mennyiségi és minőségi hiánya most érte el a mi szakmánkat. Annyi munkatársat még ki tudunk nevelni, akikkel fenntarthatjuk a Macok Bisztrót, a BrumBrum Büfét, de már nem jut ember a fejlesztésre – összegezi a legnagyobb problémáját.

Egyelőre tehát maradnak a jelenlegi szinten, az elismerés hivatalos csillagainak megszerzése pedig még nem szerepel a reális célok között.

– Nekünk a vendégek a csillagok – tette hozzá a neves egri séf.

Kapcsolódó Cikkek

 • Iskolakezdési támogatás

  Iskolakezdési támogatás

  Dunaújvárosban is igénybe vehető az iskolakezdési támogatás. A juttatást azok kaphatják meg, akiknek gyermeke az idei évben kezdi meg általános iskolai tanulmányait.

 • Sorra zárnak be Szeged éttermei, üresedik a belváros

  Sorra zárnak be Szeged éttermei, üresedik a belváros

  Bár Botka Lászlóék hurráoptimista propagandát tolnak, és szerintük virágzik a szegedi gasztroélet, a valóságban egyre több vendéglős húzza le a rolót végleg Szegeden, akik pedig egyelőre még kitartanak, azoknak számos problémával kell megküzdenie.

 • Méltó módon ünnepelni

  Méltó módon ünnepelni

  A nemzeti ünnepek – mint a közelgő augusztus 20. – szép eseménye, hogy a társasházakra is kikerülnek a zászlók épp úgy, mint a közintézményekre.

 • Játszótér is lesz a laktanya helyén

  Játszótér is lesz a laktanya helyén

  A volt Vay Ádám laktanya területén Európai uniós pályázatból, mintegy 1,7 milliárd forintból rehabilitálják a 163 ezer négyzetmétert érintő területet. A volt parancsnoki épületet felújítják, parkolókat, utakat hoznak létre, fásítás és parkosítás történik meg.