2020. április 01., szerda
Hugó

Egyéb Hódmezővásárhely

Nem lehetünk Európa szemétlerakója!

Tovább dagad Márki-Zay Péter szemétbotránya, ömlik Vásárhelyre az olasz hulladék. Grezsa István önálló polgármesterjelölt szerint a városvezető és a kormányhivatal is hibázott az ügyben. Ígéri, megválasztása esetén nem jön több külföldi szemét a városba.

Miközben a helyi lakosság aggódik, a civilek tiltakoznak, máris heti 2–5 szállítmány olasz szemét ömlik Vásárhelyre. Az FCC Hódmezővásárhely Kft. szerint „előkezelésen már átesett hulladékból visszamaradt, a továbbiakban már nem hasznosítható, ipari termelésből származó hulladékról” van szó.


– Különös módon sem a képviselő-testület, sem a lakosság nem kapott tájékoztatást az önkormányzattól arról, hogy összesen 12 ezer tonna Olaszországból származó szemét kerül a város melletti hulladéklerakóba – erősítette meg Márki-Zay Péter szemétbotránya kapcsán Cseri Tamás önkormányzati képviselő. A fideszes városatya megdöbbentőnek tartja, hogy a vásárhelyi lakosokat megfosztották a jogtól, hogy eldöntsék: egyetértenek-e a külföldi szemét ideérkezésével vagy sem. Hozzátette, azért is érthetetlen a manőver, mert a vásárhelyi szeméttelepet alapvetően a település szükségleteinek ellátásra alakították ki, nem valamiféle szemétimport-bizniszre.

Cseri rámutatott, a polgármester – ha akarna – politikai döntésekkel, tiltakozó akciókkal, demonstrációkkal is felléphetne a külföldi szemétbeszállítás ellen – ahogy a korábbi fideszes városvezetés azt mindig meg tudta akadályozni. Márki-Zay viszont nem ezt teszi, miközben igyekszik mosni a kezét, többet között úgy magyarázkodik, tudomása szerint nem érkezik szennyvíziszap és veszélyes hulladék Vásárhelyre.


– Hiba volt a polgármester részéről, hogy nem állította meg a külföldi szemét behozatalát. És hiba volt a Pest megyei kormányhivatal részéről, hogy engedélyt adott erre. Felül kell vizsgálni a kormányhivatal döntését és az egész ügyet – ezt már Grezsa István önálló polgármesterjelölt mondta a napról napra továbbgyűrűző botrány kapcsán. A politikus kiemelte: amennyiben október 13-án bizalmat szavaznak neki a vásárhelyiek, gátat szab a külföldi hulladék ideszállításának.

Van elég hulladék a városban

– Elfogadhatatlan, hogy más ország szemetét városunkba hozzák, Hódmezővásárhely nem lehet Európa szemétlerakója! – szögezte le határozottan Grezsa, hozzáfűzve, a maga részéről sokkal inkább zöld programmal tenné élhetőbbé Vásárhelyet.

Az önálló polgármesterjelölt kijelentette: a vásárhelyiek érdekében a Fidesz-kormánnyal és a kormányhivatallal is hajlandó vitát és háborút indítani a hulladékügyben, mert itt csak a város és lakóinak érdeke számít.

– Tisztában vagyok azzal, hogy mekkora üzlet a szemétbiznisz, de én polgármesterként semmiképpen sem a külföldi szemét által befolyt bevételből virágoztatnám fel a települést – vázolta.

A lakosok nem dönthettek az olasz hulladék sorsáról

Márki-Zay nem tájékoztatta a lakosságot

Városszerte ugyanakkor egyre többen bírálják a hulladékszállítást lehetővé tevő megállapodást, valamint azt, hogy a szavakban folyamatosan átláthatóságot és nyilvánosságot hirdető polgármester nem tájékoztatta előzetesen a lakosságot minderről. Pedig kötelessége lett volna, hiszen az itt élőknek joguk van tudni, kinek a szemetét, és milyen hulladékot hoznak településükre, illetve milyen veszélyekkel jár az a környezetre és a helyi lakosok egészségére.

Márki-Zay Péter polgármester

Kapcsolódó Cikkek