EUR: 327,46 Ft
CHF: 300,39 Ft
2019. augusztus 22., csütörtök
Menyhért, Mirjam

Belföld

Nemsokára becsöngetnek!

Mint minden évben, az augusztus most is az iskolakezdésre való készülődésről szól a szülőknek és a diákoknak egyaránt. A Lokál egy hipermarketbe látogatott el, hogy kiderítse, mennyit költenek a tanszerekre a családok, akik számára könnyebbséget jelent, hogy a kormány rengeteg támogatást nyújt az iskolakezdés idején.

Veronika és Vivien apukájukat lehagyva, már önállóan válogattak a tanszerek hatalmas választékából.


– A tanszerekre olyan 10-20 ezer forintot szoktak költeni a szüleink minden évben kettőnkre, de annyi a könnyebbség, hogy egyikünknek sem kell még idén a tankönyvekért fizetni, illetve vannak olyan dolgaink, amelyek még tavalyról megmaradtak, így azokból nem kell újat venni – mondta Vivien.

Annamária maga is tanár, és lapunknak elárulta, hogy náluk régóta szokás, hogy bizonyítványosztáskor kiadnak egy listát, amelyben a tanárok felsorolják a jövő évhez szükséges tanszereket, mint megtudtuk, ő is egy ilyen listával érkezett.


– A kislányom most megy negyedikbe, de neki sem kell túl sok mindent venni pluszba, mert rengeteg dolog van, ami az évek során megmaradt, így azokra nem költünk. A kisfiam viszont most kezdi, így a két gyerek tanévkezdése együtt nagyjából 35–40 ezer forintra fog kijönni. A kislányom nyelvi iskolába fog járni, így neki még plusz speciális könyveket is kell még venni – mondta el lapunknak Annamária.

iskolakezdés tanszer vásárlás tesco (Fotó: Máté Krisztián)

Niki kisfia most kezdi az első osztályt, így mindenből újat kell idén venniük, kosarukban is feltűnt, hogy egy-egy tanszerből – ragasztó, radír – több darabot is találtunk.

– Mindennel együtt ruhákra és tanszerekre nagyjából 100 ezer forintra számítok, ugyanis csak az, amit kiküldtek a tanárok, hogy mire lesz szüksége a gyereknek két A4-es oldal. A tankönyveket az a jó, hogy ingyen kapjuk, de a ruházkodás, tornafelszerelés, úszófelszerelés és egyéb tanszerek nagyon sokba kerülnek – mondta el lapunknak Niki.

iskolakezdés tanszer vásárlás tesco (Fotó: Máté Krisztián)

 

 

Korábban érkeznek a szeptemberi családtámogatások

A gyermeket nevelő családok már augusztus végén megkapják a szeptemberben esedékes támogatásokat – a családi pótlékot, a gyermekgondozást segítő ellátást és a gyermeknevelési támogatást –, hogy könnyebb legyen számukra az iskolakezdés. Az intézkedés mintegy 1,2 millió családot érint.

 

Ingyenes  tankönyvek

Jövőre minden diák ingyen kapja majd a tankönyvet, mindez Bódis József oktatási államtitkár szerint 14 milliárd forinttal csökkenti a családok terheit. A jelenlegi tanévben az 1–9. évfolyamokon ingyenes a tankönyv, míg a 10–12. évfolyamon szociális rászorultság vagy nagycsaládos háttér esetén kérhetőek az ingyenes tankönyvek.

 

 

Családvédelmi 7 pont

1. 10 milliós gyermekvállalási támogatás.

2. Bővül a csok kedvezményes hitele.

3. Milliókat vállal át a kormány a gyerekesek jelzáloghiteléből.

4. Személyi jövedelemadó-mentesség a négygyerekes anyáknak.

5. 2,5 millió forint új autó vásárlására.

6. 21 ezer új bölcsődei férőhely 2022-re.

7. Nagyszülői gyed bevezetése.

 

 

Iskolakezdési segélyprogramot indít a Katolikus Karitász

Legyen öröm az iskolakezdés! címmel iskolakezdési segélyprogramot indít a Katolikus Karitász. A segélyszervezet célja, hogy legalább 5000 rászoruló gyermeket támogassanak iskolatáskával, tanszerekkel, tornafelszereléssel.
A segélyszervezet szeptember 15-ig tartó programjához több módon lehet csatlakozni. Az 1356-os adományvonal tárcsázásával hívásonként 500 forinttal lehet támogatni a rászoruló diákokat. A Karitász honlapján bankkártyás fizetéssel, illetve átutalással is lehet adakozni. A támogatást az 12011148-00124534-00100008-as bankszámlaszámra várják, a közlemény rovatba az iskolakezdés szót írva.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek