EUR: 331,54 Ft
CHF: 303,24 Ft
2019. szeptember 16., hétfő
Edit

Belföld

Októberben polgármestereket választunk

51 nap múlva, október 13-án rendezik a magyarországi önkormányzati választásokat. Ez  lesz Magyarország történetének nyolcadik szabad önkormányzati voksolása, amely sokban különbözik az országgyűlési és az európai parlamenti választásoktól. Összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat.

Hány szavazólap lesz?


Budapesten a választók három vagy négy szavazólapot kapnak majd, attól függően, hogy valaki regisztrált-e a nemzetiségi választásra, vagy pedig nem. A fővárosban a választók főpolgármesterre, kerületi polgármesterre és kerületi képviselőre voksolhatnak.

Hogy tudok átjelentkezni?


Szigorúbbak az átjelentkezés feltételei az önkormányzati választáson, mint a többi voksolás esetében: a választópolgár nem jelentkezhet át tetszőleges magyarországi településre, csak arra, ahol a választás kitűzése előtt 30 nappal már tartózkodási helyet létesített. A választópolgárnak a lakóhelye szerinti település jegyzőjétől kell kérnie, hogy választójogát a tartózkodási helye szerinti településen gyakorolhassa. A kérelmet október 9-én 16 óráig lehet benyújtani.

MTI Fotó: Vajda János

Mikor indul a kampány?

Holnap kezdődik a hivatalos választási kampány, attól a naptól a választópolgárok már ajánlásokat is tehetnek a képviselőjelöltekre, azaz arra, hogy kik szerepeljenek a szavazólapokon. A voksolás október 13-án, 51 nap múlva lesz.

Mikor érkeznek az értesítők?

Ma befejeződik az október 13-i választásról szóló 8 millió értesítő postázása a választópolgárok számára.  Ha valaki nem kapja meg, akkor a jegyzőnél jelezheti, aki ekkor új értesítőt állít ki.

Külföldön élő magyarok is szavazhatnak?

Mintegy 114 ezer, nem magyar, de magyarországi lakóhellyel rendelkező európai uniós állampolgár is szavazhat, ehhez regisztrációra van szükség. A magyarországi lakcímmel rendelkező uniós állampolgárok csak a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásán vehetnek részt, a nemzetiségi önkormányzati választáson nem. A külföldön élő (magyarországi lakcímmel nem rendelkező) magyar állampolgárok nem szavazhatnak sem az önkormányzati, sem pedig a nemzetiségi választáson.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

 • Soltész: Magyarország a kereszténység védőbástyája

  Soltész: Magyarország a kereszténység védőbástyája

  Magyarország a kereszténység védőbástyája – mondta a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára a Somogy megyei Segesden, a Szent Lászlóról elnevezett helyi római katolikus templom felújítása alkalmából tartott szentmisén vasárnap.

 • Kövér: Magyarország visszaszerezte jövőjét

  Magyarország 2010 óta elvégzett munkájával visszaszerezte jövőjét, és ennek nyilvánvaló jele, hogy “mi magyarok nem bezárjuk a templomokat és az iskolákat”, hanem újakat építünk – mondta Kövér László, az Országgyűlés elnöke vasárnap Budapesten, a Fasori Református Egyházközség hálaadó napján.

 • Szijjártó Péter: megvédjük határainkat!

  Szijjártó Péter: megvédjük határainkat!

  Sajnálatos minden olyan döntés, amely megnyitja Európa határait az illegális bevándorlók előtt, ahogy ezt az új olasz kormány teszi, de Magyarország megvédi határait – jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter az M1 aktuális csatornán vasárnap.