EUR: 333,72 Ft
CHF: 305,59 Ft
2019. szeptember 21., szombat
Máté, Mirella

Extra

Online vásárlás: Ne hagyjuk, hogy átverjenek

Az eNEt kutatása szerint Magyarországon közel 5,4 millióan vásárolnak rendszeresen online. Előfordul azonban, hogy nem azt kapjuk, amit szerettünk volna, sőt akár meg sem érkezik a címünkre. Ilyen esetekben érdemes reklamálni, végső esetben pedig ügyvédhez fordulni. 

A felnőtt magyar internetezők 91 százaléka rendszeres online vásárló. Fontos tudni azonban, hogy pontosan milyen jogaink vannak.


– A fogyasztót a termék átvételétől számított 14 napos, indokolás nélküli elállás illeti meg. Ilyenkor tehát az adott terméket visszaküldhetjük, a vállalkozásnak pedig az áru átvételét követő 14 napon belül vissza kell fizetnie a vételárat. Fontos tudni, hogy ilyen esetekben az áru visszajuttatásának költsége a fogyasztót terheli.  – tudtuk meg a Budapest Főváros Kormányhivatalától.

: Profimedia, Wavebreak

–  Amennyiben a vállalkozás nem a megrendelt terméket küldte meg részünkre, akkor az hibás teljesítésnek minősül. A felmerült vételár visszatérítésével kapcsolatban a fogyasztó bírósági pert kezdeményezhet, vagy a peren kívül történő jogérvényesítés céljából írásbeli kérelemmel fordulhat a lakhelye vagy tartózkodási helye szerint illetékes Békéltető Testülethez – tette hozzá a hivatal.


Dr. Makai Claudia jogász pedig arra is kitért milyen kártérítésre számíthatunk egy ilyen perben. – Ha a bíróság valóban megállapítja, hogy az adott vállalat hibát követett el, kötelesek a vételárat visszautalni, illetve ha az adott termék kárt okozott, azt is meg kell téríteniük. Gondolok itt például egy hibás alkatrészre, ami felhasználásával tönkrement az egész berendezésünk.

  Vásároljon biztonságosan! 

A vásárlás előtt minden esetben érdemes információkat szerezni a webáruház üzemeltetőjéről, hogy a szolgáltató, mint a termék eladója azonosítható legyen. – Az online webáruházat üzemeltető szolgáltató köteles többek között nevét, cégnevét, címét, székhelyét, elérhetőségét (e-mail cím, esetlegesen telefonszám) és adószámát is feltüntetni a honlapon. Arról, hogy a kereskedő valóban jegyzett, létező gazdasági szereplő-e, az ingyenesen elérhető e-cegjegyzek.hu kormányzati honlapon kaphatunk információt, továbbá az Innovációs és Technológiai Minisztérium által üzemeltetett jogsertowebaruhazak.kormany.hu internetes oldalon is tájékozódhatunk. Fontos, hogy semmiképpen se rendeljünk olyan webáruházból, ahol az eladó személye nem egyértelmű vagy nem azonosítható. Vásárlás esetén pedig – lehetőség szerint – az utánvétellel történő fizetési módot válasszuk, ezzel sok nem teljesítésből, hibás teljesítésből eredő kellemetlenség elkerülhető – foglalta össze a Kormányhivatal.

A jogász pedig hozzátette: banki utalás esetén is nézzünk utána milyen pénzforgalmi felületen fizetünk, mert a valótlan oldalak visszaélhetnek az adatainkkal, valamint nagyobb összeget is leemelhetnek a számlánkról. A valós és működő pénzforgalmi webes felületek listája a Nemzeti Bank honlapján van feltüntetve.

Szigorúbb ügyfélazonosítás
A bankok felkészülnek a szigorúbb azonosítási szabályokra, de az ügyfeleknek is van teendőjük, ha szeptember 14-e után is szeretnének online vásárolni, ekkor lép ugyanis életbe a szigorúbb ügyfélazonosítási uniós előírás. A kártyabirtokosoknak aktiválniuk kell az erős ügyfél-hitelesítést lehetővé tévő biztonsági szolgáltatásokat, amely bankonként eltérő lehet: sms-kód, QR-kód vagy egyéb üzenet. Mindenkinek érdemes tájékozódnia a bankjában.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

 • Dj Dominique barátai hátrányos helyzetűeket szórakoztatnak

  Dj Dominique barátai hátrányos helyzetűeket szórakoztatnak

  A ’90-es évek elejétől indult az a kezdeményezés, hogy minden évben rendeznek egy eseményt, amely a szeretetről, az elfogadásról a jótékonyságról szól. Idén szeptember 26-án szórakoztató rendezvénnyel készülnek a Papp László Budapest Sportarénába, amely felső tagozatos illetve középiskolás korú fiatalokat szólít meg a társadalmi integráció nevében.

 • Hiába a figyelmeztetés! Néhányan mégis lerohannák az 51-es körzetet

  Hiába a figyelmeztetés! Néhányan mégis lerohannák az 51-es körzetet

  Közel kétmillió fő, köztük több mint ezer magyar jelzett vissza a Facebookon a legendás 51-es körzet leigázására. Az amerikai légierő nevadai teszt- és kiképzőbázisára tervezett szeptember 20-ai eseményt eredetileg poénból hozták létre, nem számítottak ennyi érdeklődőre.

 • Király Linda: Elloptam apukám kocsiját

  Király Linda: Elloptam apukám kocsiját

  Ábel Anita nagy sikerű talkshowjában, a Nő Commentben hétről hétre négy ismert nővel és egy férfivendéggel együtt boncolgat hétköznapi vagy éppen szokatlan, nőket érintő témákat. A legfrissebb epizódban Dobó Kata, Király Linda, Kiss Orsolya, Hadas Kriszta és Steiner Kristóf beszélgettek többek közt arról, hogy kinek milyenek voltak az iskolaévei, mennyire voltak szigorúak gyerekként a szülei.