2019. szeptember 22., vasárnap
Móric

Egyéb Pécs

Sugárhajtású gép is parádézik a Pécs-Pogány Repülőtéri Nyílt napon

A magyar honvédség egykori katonai kiképző gépe és II. világháborús amerikai repülőgép is érkezik a Pécs-Pogány Repülőtéri Nyílt napra augusztus 24-én. A nyílt nap rendezvényei után lezárják a kifutópályát, és futók veszik át a terepet.

A rendőrségi- és mentőhelikopter mellett olyan különleges gépek is érkeznek a pécs-pogányi repülőtérre, amelyeket eddig nem láthatott a közönség. A repülés szerelmesei megcsodálhatják az L29 Delfin-t, azaz azt a katonai kiképző gépet, amelyet a ’80-as években a magyar honvédség használt. A sugárhajtású gépre egészen biztosan sokan felkapják majd a fejüket, mert mielőtt leszállna, műrepülő programot hajt végre a levegőben.


– A magyar honvédség egykori kiképző gépe kora délután érkezik majd Tökölről, de ahogy lerepüli a programját, le is fog szállni, és meg lehet nézni. Ez a bemutató az időjárás függvénye – mondta Szőke Tibor, a légi programok szervezője.

Egy 1946-os Piper Cub is érkezik Pécsre

– A Delfin egy old timer repülőgép, ami azért is különleges, mert a II. világháborúban használták kiképzésre. A gép jelenleg magyar magántulajdonban van, de Pécsre Budapestről repül majd, és a földön is meg lehet csodálni – tette hozzá Szőke Tibor.


MI 17-es 24 katonát tud elszállítani egyszerre

Aki pedig inkább a levegőt kémlelné, láthat katonai ejtőernyősugrást is, amit egy MI 17-es helikopterből végeznek el a hivatás katonák.

– Ez egy nemrég felújított katonai helikopter, amibe 24 katona fér. Most ugrani is fognak a gépből – mondta Szőke Tibor.

A repülés szerelmesei augusztus 24-én Pécs-Pogányban megnézhetik a reptéri kiszolgáló egységeket, többek között a tűzoltóautót is. A reptéri napra több mint háromezer embert várnak.

 

A repülőnap délután 16 óráig tart, ezután pedig a futóké lesz a terep, akik este 20 órakor rajtolnak a kifutópályán. Az éjszakai futásra lezárják a pályát, hogy több mint háromszáz sportoló biztonságosan tudjon rajta futni.

– Régebben Debrecenben rendeztek hasonló futást a repülőtéren, de hasonló éjszakairól nem tudok – mondta Papp F. Ferenc, a FutaPécs vezetője, a futás szervezője. A pécs-pogányi repülőtéren hatodik alkalommal rendezik meg ezt a futást.

Kapcsolódó Cikkek

 • Jól halad a sétány építése

  Jól halad a sétány építése

  Heteken belül elkészül az Újhegyi sétány harmadik szakaszának felújítása. A 2016-ban átadott első, majd a 2019 tavaszán elkészült második ütemet követően az önkormányzat immár teljes hosszában újjávarázsolja a kerület legnagyobb lakótelepének főutcáját.

 • Grezsa könnyen járható várossá tenné Vásárhelyt

  Grezsa könnyen járható várossá tenné Vásárhelyt

  Öt év alatt 50 kilométernyi utat újítana fel a vásárhelyi polgármesterjelölt, aki rendbe tenné a város járdáit, növelné a tram-train szerelvények számát, kártalanítaná a nyomvonal mellett lévő üzleteket, és elektromos buszokkal oldaná meg a helyi tömegközlekedést.

 • Ziomara Morrison az Aluinvent DVTK új játékosa

  Ziomara Morrison az Aluinvent DVTK új játékosa

  Az Aluinvent DVTK centere, Chanel Mokango néhány nappal ezelőtt edzés közben súlyos térdsérülést szenvedett. A kongói játékos felépülése hosszabb időt vesz igénybe, ezért a pótlásáról azonnal gondoskodni kellett.