2019. augusztus 23., péntek
Bence

Extra

Szabadságkalauz: így vehetjük ki a szabikat

Sok munkavállaló nincs tisztában a jogaival és a munka törvénykönyve által biztosított lehetőségekkel, ami a szabadságolásokat illeti.  A Lokál  dr. Bergendi-Rácz Diána ügyvéd, európai és nemzetközi üzleti szakjogásszal segít eligazodni az útvesztőben. 

Mennyi alapszabadság jár?
A munkában töltött idő alapján minden naptári évben 20 nap alapszabadság jár. Erre jön még a pótszabadság.


Pótszabadságok gyerekek után
A törvény  úgy rendelkezik, hogy ha otthon tizenhat évnél fiatalabb gyerek vár, akkor 2, két gyerek után 4 és három vagy több gyerek után összesen 7 munkanap pótszabadság jár. A pótszabadságra való jogosultság szempontjából a gyermeket először a születésének évében, utoljára pedig abban az évben kell figyelembe venni, amelyben a tizenhatodik életévét betölti.

Az életkorral nő a szabadság napok száma is
25. életévtől 1
28. életévtől 2
31. életévtől 3
33. életévtől 4
35. életévtől 5
37. életévtől 6
39. életévtől 7
40. életévtől 8
43. életévtől 9
45. életévtől 10 pótszabadság jár.
Öt munkanap pótszabadság jár a 18. életévüket be nem töltött fiatal munkavállalóknak, amíg nagykorúak nem lesznek. Ugyanennyi jár a fogyatékkal élőknek és a föld alatt állandó jelleggel, vagy az ionizáló sugárzásnak kitett munkahelyen naponta legalább három órát dolgozóknak.


Profimedia, DPphoto

Kispapákra is gondolnak
Az apáknak egy gyermek születése esetén, legkésőbb a születést követő második hónap végéig 5, ikergyermekek születése esetén 7 munkanap pótszabadság jár. Ez tehát nem rendszeres, csak akkor jár, ha gyerek születik, akkor is, ha tragédia történik, a gyermek halva jön a világra vagy később veszti életét.

Mikor kell szólni, hogy elmennénk?
Legalább 15 nappal a kívánt dátum előtt jeleznünk kell a főnök felé, hogy kivennénk a szabit. Fontos tudnunk azt is, hogy a munkáltatónak kötelessége úgy kiadni a szabadságot, hogy naptári évenként egy alkalommal, legalább tizennégy egybefüggő napra elmehessünk pihenni.

Megtagadhatja a főnök, hogy elengedjen?
Igen, de csak akkor, ha kivételesen fontos gazdasági érdek vagy a cég működését közvetlenül és súlyosan érintő ok merül fel. A főszabály ugyanis az, hogy a szabadság kiadásának joga és kötelessége a munkáltatóé. Ez azt jelenti, hogy a főnöknek jogában áll ugyan megtagadni, hogy kiadja a szabadságot, amikor kérjük, de évente 7 munkanap szabadságot – a munkaviszony első három hónapját kivéve – legfeljebb két részletben köteles megadni. Ezeket akkor, amikor azt mi szeretnénk kivenni.

Profimedia, DPphoto

Milyen esetben váltható pénzre a ki nem vett szabadság?
Egy esetben: a munkaviszony megszűnésekor, ha a munkáltató az arányos szabadságot nem adta ki, azt meg kell váltani.

Mi történik akkor, ha a próbaidőnk éppen nyárra esik, és már korábban lefoglalt utunk volt?
A próbaidő legfeljebb három hónap lehet. Ez idő alatt is jár a szabadság, a kiadás módja azonban eltér a próbaidőt követő rendtől. A munkaviszony első három hónapjában ha igényeljük a szabadságot, a főnöknek akkor sem kötelessége kiadni, ha szabályszerűen jeleztük ezt. Ezért érdemes munkahelyváltás esetén a próbaidő után kivenni a szabadságot. Viszont mindenképpen hozzá kell tenni, hogy a szabadság jár, és ha a munkáltató az arányos szabadságot nem adta ki, azt meg kell váltania.

Mi történik, ha lerobbanunk? Mennyi betegszabadság jár?
A betegszabadságok száma naptári évenként 15 nap. Ha nem teljes évben dolgoztunk, akkor ez időarányosan kevesebb. Azonban, ha több munkahelyünk van sem jár több 15 napnál. A legalapvetőbb különbség, ami a betegszabadság és a táppénz között van, hogy a betegszabadság a betegség első 15 napjára jár, a táppénz pedig a fennmaradó időszakra. Ez tehát azt jelenti, hogy táppénzre csak akkor mehetünk, ha már letelt a betegszabadságunk.

Betegszabadság idején mennyi a fizetés?
Betegszabadság idején a fizetésünk 70 százaléka jár, ez azonban csak a 15 napig. A táppénz idejére már nem jár díjazás. Előfordulhat azonban, hogy nem betegszabadság, hanem táppénz illet meg minket a keresőképtelenség első napjától. Ilyen élethelyzet lehet: üzemi baleset, foglalkozásból adódó betegség, gyermekápolás, veszélyeztetett terhesség vagy közegészségügyi ok miatt eltiltásra kerülünk a munkavégzéstől.

Felmondhatnak a táppénz ideje alatt?
Az új munka törvénykönyvében megszűnt az a speciális kitétel, hogy a táppénzen vagy betegszabadságon lévő dolgozó nem bocsátható el. A felmondás tehát a táppénz ideje alatt is bekövetkezhet.

Profimedia, DPphoto

 

Kapcsolódó Cikkek

 • Erre az évre búcsúzik a Balatoni Nyár

  Erre az évre búcsúzik a Balatoni Nyár

  A hétvégén véget ér a Duna Televízió egyik legnépszerűbb szünidei műsora, a Balatoni Nyár. A magazinműsor idén közel 1500 vendéget fogadott, a műsorvezetők hatszáz beszélgetést vezényeltek le, érintve majdnem ezer témát.

 • Visszatér Radics Béla legendás gitárja

  Visszatér Radics Béla legendás gitárja

  Magyarországon Radics Béla volt az első, akinek hosszú haja volt és farmert hordott – állítja Kosik Kristóf, aki 14 év küzdelem után idén februárban kezébe vehette a rockzenész sok évvel ezelőtt eltűnt gitárját, a legendás bíbor Gibsont.

 • Rátonyi Kriszta hálás az exének

  Rátonyi Kriszta hálás az exének

  Kirobbanó formában van Rátonyi Kriszta. A csinos műsorvezető jól is érzi magát a bőrében, de mint mondja, külsejével nem mindig volt elégedett.

 • Holtan találták a hétvégén eltűnt sikeres filmproducert

  Holtan találták a hétvégén eltűnt sikeres filmproducert

  Megtalálták egy tóban Piotr Wozniak-Starak sikeres lengyel filmproducer holttestét. A férfit vasárnap hajnal óta keresték, miután kiderült, hogy motorcsónakjából beleesett a vízbe – közölte csütörtökön egy lengyel belügyminisztériumi illetékes.