2020. március 28., szombat
Gedeon, Johanna

Egyéb Hódmezővásárhely

Szemétlerakóvá változtatja a várost a polgármester?

Márki-Zay Péter nemzetközi hulladéklerakóvá változtatná Hódmezővásárhelyt – állítja a Fidesz-frakció. A párt helyi szervezete ismertette: a Pest Megyei Kormányhivatal tájékoztatása alapján a város melletti hulladéklerakó 12 ezer tonna olasz szemét elhelyezésére kapott engedélyeket.

A történtekről Benkő Zsolt és Cseri Tamás képviselők beszéltek lapunknak, akik szerint felháborító, hogy az ügyben a polgármester nem tájékoztatta a testületet és a lakosságot.


Az FCC Hódmezővásárhely Köztisztasági Kft. – amelyben a városnak is számottevő tulajdonrésze van a Hódmezővásárhelyi Vagyonkezelő és Szolgáltató Zrt.-n keresztül – arra szerződött, hogy összesen 530 szállítmány, azaz mintegy 12 ezer tonna szemetet szállítsanak ide Olaszországból. Az ehhez szükséges engedélyeket a képviselők információi szerint meg is kapták, ezek 2019. március 1-jétől 2020. február 29-ig szólnak.

Márki-Zay tagad

Benkő Zsolt kifejtette, a hulladék ideszállítását két ütemben tervezik: először 260, majd további 270 szállítmány formájában. Cseri Tamás pedig nyomatékosította, hogy az FCC Hódmezővásárhely Köztisztasági Kft. esetében nem egy külföldi tulajdonú cégről van szó, amely azt csinál, amit akar, hanem az részben a városé is, ezért mindenképpen el kell gondolkodni azon, hogyan lehet a hulladék lerakását megakadályozni.


 

Márki-Zay Pétert a Szeretem Vásárhelyt Egyesület is felszólította, hogy lépjen fel az ideszállítás ellen. A civil szervezet szerint a város első emberének nemet kellene mondania erre a mennyiségre, ami körülbelül annyi, mint a település éves szeméttermelése. Walterné Böngyik Terézia, az egyesület elnöke úgy véli: újrahasznosításra már nem alkalmas, viszont az egészségre káros az ipari hulladék, ezért a gyermekeink közérzetének, valamint a tiszta, élhető környezetnek fontosabbnak kell lennie a mintegy 70-80 milliós „hulladékbiznisznél”.

Az itt élők szerint van a városban épp elég hulladék, nem kell még máshonnan is hozni

A polgármester folyamatosan azt állította, hogy nem tudott az egészről, erre azonban rácáfolt a Hódmezővásárhelyi Vagyonkezelő és Szolgáltató Zrt. Az önkormányzati társaság ugyanis közleményt adott ki, melyben azt írta: a város első embere igazolható módon ugyanabban az időpontban, és teljesen azonos tartalommal kapott írásos tájékoztatást, mint ők.

– A külföldi beszállításra vonatkozó szerződéskötést és engedélyeztetési eljárást az FCC Hódmezővásárhely Köztisztasági Kft. saját hatáskörben intézte, továbbá a polgármester az üggyel kapcsolatos álláspontjáról a társaságunkat nem értesítette – tette hozzá a HVSZ. Megítélésük szerint a zrt. szolgáltatásainak folyamatos biztosítása szempontjából kifejezetten károsak a vállalattal összefüggésben tett politikai megnyilvánulások, akár tulajdonosi, akár külső körből származnak.

Fotó: Illusztráció (pixabay.com)

Kapcsolódó Cikkek