EUR: 327,36 Ft
CHF: 300,58 Ft
2019. augusztus 22., csütörtök
Menyhért, Mirjam

Egyéb Eger

Szépül a műemlékeink útja

Eger belvárosának legfrekventáltabb útját, a Kossuth Lajos utcát újítja fel az önkormányzat. Ez városunk azon utcája, amely mentén végig műemlékek sorakoznak: a bazilika, a líceum, a görögkatolikus templom, a Bródy Sándor Megyei Könyvtár, és ez a csodás út vezet fel egészen a várig.

A 2018 nyarán elkezdett mélyépítési munkák folytatásaként megújult a járda a megyeházától az Eszterházy térig tartó szakaszon, valamint az itt található parkolóhelyek is. A régi, értékes fasor megóvása mellett a mintegy 300 négyzetméternyi zöldfelület rendezésére is nagy gondot fordítottak a szakemberek: egyebek között tucatnyi fát, valamint két és fél ezer cserjét ültettek el. Emellett új utcabútorok is várják az egrieket, a városba látogatókat. Újdonság a gyalogosjárdát megvilágító, alacsony fénypontú lámpasor, amelynek köszönhetően új arcát mutatja egyebek között a megyeháza épülete, míg a bringásokat új kerékpártámaszok is szolgálják. A mozgáskorlátozottak számára az összes gyalogátkelőhely süllyesztett járdaszegéllyel készült, valamint a munka során rámpákat és két akadálymentes parkolót is kialakított a kivitelező. A projekthez kapcsolódóan Eger önkormányzata a Kossuth utca déli oldalán is kialakíttat egy akadálymentes parkolót, valamint megújul az egykori Helyőrségi Művelődési Otthon kapubejárója – e két munka ezt követően indul.


A Lokál Extra korábban már írt arról, hogy a komplex fejlesztési projekt részeként megújul az egykori Helyőrségi Művelődési Otthon, valamint a könyvtár épülete, új külsőt kap az Eszterházy tér, a Hatvani kapu tér, illetve szebb, komfortosabb lett az Erzsébet udvar és a Kracker udvar. A projekt akcióterülete tehát a történelmi belváros, célja pedig az, hogy az érintett közterületek, tömbbelsők, valamint az értékes, műemléki épületek megújuljanak, ezáltal értékes, mindenki számára elérhető kulturális és közösségi terek jöjjenek létre. 

A fejlesztések eredményeként az építészeti értékeiről is híres megyeszékhely környezeti állapota jelentősen javul, a beruházás vonzó városképet teremt, amely növeli az egri polgárok és az Egerbe látogató vendégek komfortérzetét.


A most lezárult munka kapcsolódik emellett a korábbi egymilliárd forintos közterületi infrastruktúrafejlesztési „csomag” egyik lényeges eleméhez, amelynek révén 2017-ben megújult az Almagyar utca és a Kossuth Lajos utca egy szakaszának útpályája, valamint – összesen 2000 m² felületen – a kétoldali járda. Az eredeti szerződéshez képest az önkormányzat megrendelése kiegészült a patakhíd felújításának bővített műszaki tartalmával, valamint a Kossuth és Egészségház utca közötti szakasz és az idetartozó járdák felújításával.

Kapcsolódó Cikkek

 • Nagyüzem a Haladásnál

  Nagyüzem a Haladásnál

  Négy szakosztály felnőtt-, illetve utánpótlás-játékosai gyakorolnak a Rohonci úti sportkomplexum szó szerint XXI.

 • Újraéled a legendás cukrászda

  Újraéled a legendás cukrászda

  Hamarosan ismét élettel telik meg a tatabányaiak egykori kedvenc helye. Az régi Gála cukrászdához számtalan élmény köti a városban élőket, hiszen több mint négy évtizeden át kóstolhatták itt kedvenc süteményeiket.

 • Aszfaltot kapott a Hunyadi utca

  Aszfaltot kapott a Hunyadi utca

  A Hunyadi utca mellett nemrég a Szapáry, a Bihari, a Keselyű, a Bikszádi, a Könyves Kálmán és a Szénégető utca is szilárd burkolatot kapott.

 • Történelmi időutazás

  Történelmi időutazás

  A Savaria Karnevál újkori történelmében huszadik alkalommal ölt római ruhát Szombathely ezen a hétvégén.