2019. szeptember 22., vasárnap
Móric

Egyéb Pécs

Taroltak a Kádár-kockákkal

Magyarország még nem ért el ilyen jó eredményt azon a világversenyen, ahol a pécsi építészhallgatók, oktatók tervei alapján építettek fel egy családi házat. A Solar Decathlonon Építészet kategóriában második helyezést, Energiahatékonyság kategóriában harmadik helyezést, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének különdíját, valamint egy közösségépítési különdíjat is bezsebeltek. A Kádár-kockák megreformálását választó csapatban a pécsi ötleteket a zsűri mintaértékűnek tartotta.

Vályogrostlapból épült, „lélegző” fürdőszoba, gyomnövényből készült napellenzők és olyan egyedi gyártású bútorok, amelyek élhetővé tették a Magyarországon jól ismert, ámde idejétmúlt Kádár-kockát. Az építészeti világversenyen többek közt ezeket emelte ki a nemzetközi zsűri a pécsiek tervei közül. A PTE Műszaki és Informatikai Karának – Miskolci Egyetemmel és a Blidai Egyetemmel –  (Algéria)  közös „Someshine Team” csapata két hét alatt épített fel gyakorlatilag a nulláról egy fenntartható építészeti elvek alapján működő szuper épületet a Solar Decathlonra.


– Számunkra nem is volt nagyobb elismerés, mint hogy a zsűri tagjai saját házuknak is elfogadták volna az épületet – mondta Kósa Balázs. A pécsi építészhallgatók oktatója elmondta: nagyon tetszett a terasz és a fürdőszoba kialakítása – ami vályogrostlapból készült –, a burkolatok kiosztása és az anyaghasználat. Így összességében az élhetőséget emelték ki, amikor vizsgálták az épületet.

Mi is a Solar Decathlon?

A Solar Decathlont térségünkben elsőként Magyarország rendezhette meg. Szentendrén 14 nap alatt 10 ország 500 egyetemistája építette fel saját tervezésű házát. A pécsiek most először bizonyíthattak ilyen építészeti világversenyen, ahol a ház megtervezéséért feleltek. Erre összesen 3,5 hónapjuk volt. Kósa Balázs elmondta, volt olyan csapat, aki három évig tervezte a házát, így hatalmas sikernek értékelik a végeredményt. A PTE ugyanis úgy szállt be a versenybe, hogy a Miskolci Egyetem és az algériai Blidai Egyetem kreatív hallgatói és oktatói kérték fel őket a ház tervezésére.


Mik voltak a pécsiek nagy ötletei?

 

Irtják a gyalogakácot, mégis jó hasznát lehet venni

A pécsiek több nagyon ökotudatos húzással is előrukkoltak. Ezek között volt például, hogy gyalogakácból, azaz gyomnövényből szereltek össze napellenzőket a ház déli oldalára, ami remekül takar is a kíváncsi szemek elől. De kitűnik a Venturi-torony a Kádár-kocka közepén is. Ez a ház lelke, amivel szellőztetik a épületet. Emellett a ház négy sarkába betoncsatornák is érkeznek, melyek szerepe nem más, mint hogy friss levegőt áramoltasson az épületbe.

Az úgynevezett venturi-torony a ház lelke

Nem olcsó ez a 70 négyzetméter, de példaértékű

Kósa Balázs hozzátette, hogy a világversenyen volt olyan csapat, aki egymilliárd (!) forintot költött a háza kivitelezésére. Ezzel szemben a pécsiek csapata 120 millió forintból, és hatalmas közösségi összefogással reformálta meg úgy a Kádár-kockát, hogy a legmodernebb technikát is beletették.

– Ez egy átlagos családi házhoz képest még mindig hatalmas összeg, de olyan gépészetet alkalmaztunk – pont a verseny elvárásai miatt –, amivel kitűntünk. Ez hét átlagos családi ház gépészetét is képes lenne kiváltani – mondta Kósa Balázs.

Magyarország eddig nem ért el ilyen jó eredményt

Legutóbb Magyarország 2012-ben Madridban ért el hasonlóan szép, de mégsem ennyire jó eredményt. Akkor összesítettben a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) hallgatói 6. lettek, most a pécsiekből is álló csapat összesítettben 5. helyezést ért el. A BME egyébként idén is részt vett a versenyen, akiknél a PTE-sekből álló csapat jobb eredményt ért el.

Még hónapokig áll a szoláris falu

A versenyen megépült házak Szentendrén még két hónapig látogathatók, de utána is jó célt szolgálnak, hiszen egy úgynevezett élő laborként használhatják majd mérésre a szakemberek. A legmodernebb technikákat felvonultató építészeti világverseny végeredménye két hét múlva dől el.

Kapcsolódó Cikkek

 • Jól halad a sétány építése

  Jól halad a sétány építése

  Heteken belül elkészül az Újhegyi sétány harmadik szakaszának felújítása. A 2016-ban átadott első, majd a 2019 tavaszán elkészült második ütemet követően az önkormányzat immár teljes hosszában újjávarázsolja a kerület legnagyobb lakótelepének főutcáját.

 • Grezsa könnyen járható várossá tenné Vásárhelyt

  Grezsa könnyen járható várossá tenné Vásárhelyt

  Öt év alatt 50 kilométernyi utat újítana fel a vásárhelyi polgármesterjelölt, aki rendbe tenné a város járdáit, növelné a tram-train szerelvények számát, kártalanítaná a nyomvonal mellett lévő üzleteket, és elektromos buszokkal oldaná meg a helyi tömegközlekedést.

 • Ziomara Morrison az Aluinvent DVTK új játékosa

  Ziomara Morrison az Aluinvent DVTK új játékosa

  Az Aluinvent DVTK centere, Chanel Mokango néhány nappal ezelőtt edzés közben súlyos térdsérülést szenvedett. A kongói játékos felépülése hosszabb időt vesz igénybe, ezért a pótlásáról azonnal gondoskodni kellett.