EUR: 333,72 Ft
CHF: 305,59 Ft
2019. szeptember 21., szombat
Máté, Mirella

Sport

Taroltak a magyar sportolók

Magyarország egyszerre több világeseménynek is házigazdája lehetett, hiszen tegnap ért véget a kajak-kenu világbajnokság Szegeden, Budapesten rendezték meg a FINA junior úszó-világbajnokságot, illetve a magyar főváros a társrendezője a szeptember 8-ig tartó röplabda Európa-bajnokságnak. A magyar sportolók kiválóan szerepeltek a tornákon, a kajakozó Kopasz Bálint például 22 év után először tudott aranyat szerezni az 1000 méteres távon.

Kajak-kenu világbajnokság, Szeged: 12 olimpiai kvótát szereztünk


Magyarország világhatalomnak számít a sportágban, és ez most is megmutatkozott, hiszen a hazai delegáció 13 érmet (6 arany, 4 ezüst, 3 bronz) szerzett a szegedi vb-n. Egyértelműen történelmi sikert ért el a 22 éves kajakos Kopasz Bálint, aki 1997 után először szerzett aranyérmet az 1000 méteres távon.

– Kemény, fárasztó finálé volt, de az ezres egy hosszú verseny. Az utolsó 50 méteren ki tudtam nézni oldalra, láttam, hogy megnyugtató az előnyöm, így kicsit kiengedtem, mert addigra már nagyon nagy volt a nyomás a fejemen – mondta a verseny után Kopasz.


 

Csütörtökön Kiss Péter aranyérmet és ezzel paralimpiai kvótát szerzett az integrált paraverseny KL1-es kategóriájának 200 méteres távján.

Pénteken egy-egy arany-, ezüst- és bronzérmet szereztek a magyarok. Az első hely a Medveczky Erika, Hagymási Réka 1000 méteres kajak kettes nevéhez fűződött, a Hajdu Jonatán, Fekete Ádám kenupáros másodikként zárt 500 méteren, a felnőtt vb-újonc Lucz Anna, Kiss Blanka kajakos duó pedig harmadikként végzett 200 méteren.

 

Szombaton szintén örülhettek a magyarok. Kopasz mellett Csipes Tamara is megnyerte a K-1 1000 métert, összességben pedig pályafutása hetedik vb-címét szerezte.

A világbajnokság utolsó napján, tegnap a Gazsó Alida Dóra, Csipes Tamara, Medveczky Erika, Bodonyi Dóra összeállítású női 500 méteres kajaknégyes aranyérmet szerzett. A verseny után nem sokkal Bodonyi Dóra K-1 5000 méteren is döntőzött, és rendkívül kiegyensúlyozott teljesítménnyel lett aranyérmes, sorozatban harmadszor. Balla Virág és Devecseriné Takács Kincső kenupárosa az 500, illetve 200 méteres távon szerzett ezüstérmet, Adolf Balázs a kenusok 5000 méteres távján lett második. Bronzérmet szerzett Kozák Danuta K1 500 méteren, illetve Balaska Márk és Apagyi Levente kajakos duója 200 méteren. Lapzártánk után rendezték a férfi kajakosok 5000 méteres döntőjét, amelyben Noé Bálint volt érdekelt.

 

A MOB elnöke elégedett

Kulcsár Krisztián, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke elégedetten nyilatkozott a szegedi, olimpiai kvalifikációs kajak-kenu világbajnokság rendezéséről és a házigazda magyar csapat szerepléséről.
„Nagyon látványos, hogy a pálya komoly felújításon esett át, így szerintem már nemcsak mi, elfogultak mondhatjuk rá, hogy a szegedi a világ legjobb pályája, hanem a sportág nemzetközi szövetségének vezetői is” – mondta.
A szegedi vb-n 12 olimpiai kvótát szerzett a magyar válogatott.

FINA junior úszó-világbajnokság, Budapest: megmutatták erejüket a fiatalok

A Nemzetközi Úszószövetség 7. alkalommal rendezte meg a juniorkorúak úszó-világbajnokságát, ugyanakkor a budapesti sportesemény lett az első Európában megrendezett junior-vb. A sporteseményen 30 magyar korosztályos versenyző lépett rajtkőre. A fiatal úszók közül kiemelkedően szerepelt Zombori Gábor, aki olimpiai A szintet jelentő 3:46.06 perces eredménnyel megnyerte a 400 méter gyorsot a Duna Arénában. A 16 éves sportoló az első magyar férfi úszó, aki teljesítette az A szintet férfi 400 gyorson a tokiói játékokra.

Forrás: Facebook

Női 200 méter pillangón pedig a kétszeres korosztályos Európa-bajnok Berecz Blanka tudott ezüstérmet szerezni. A vasárnapi döntőket lapzártánk után rendezték.

MTI/Koszticsák Szilárd

 

Röplabda Európa-bajnokság, Budapest: szurkolhatunk értük!

A magyar női röplabda-válogatott magabiztos játékkal 3-0-ra legyőzte Észtországot a budapesti társrendezésű Európa-bajnokság csoportkörének első fordulójában, pénteken. A belga Jan De Brandt szövetségi kapitány csapata azonban szombat este 3-1-es vereséget szenvedett a román válogatottól. A magyarok az azeriekkel találkoznak, majd sorrendben a horvátokkal és a hollandokkal csapnak össze a C csoportban, amelynek első négy helyezettje jut a nyolcaddöntőbe.

Kapcsolódó Cikkek