EUR: 331,55 Ft
CHF: 302,99 Ft
2019. szeptember 16., hétfő
Edit

Életmód

Tengerpari ízek a konyhában

A nyaralás végén, ha a tengerpart ízeire és egy kis eleganciára vágyunk, némi bátorsággal megidézhetjük a pihenés hangulatát. Íme, néhány otthon is elkészíthető recept.

Sáfrányos tengeri halleves

Hozzávalók: 20 dkg kockázott halfilé (mirelit vajhal és lazac), 30 dkg (mirelit) tenger gyümölcsei, só és őrölt fehér bors, egy kisebb citrom, egy púpos evőkanál vaj, 6 dkg póréhagyma, 2 gerezd fokhagyma, egy púpos evőkanál liszt, 1 dl tejszín, egy csipet sáfrányos szeklice (szárított pórsáfrány).


,Profimedia, Imagefood BM

Elkészítés: Egy edénybe feltesszük melegíteni a vajat, ha serceg beletesszük a feldarabolt póréhagymát. Elkeverjük és rátesszük a zúzott fokhagymát. Rádobjuk a kockázott haldarabokat és a kiolvasztott tenger gyümölcseit. Sózzuk, borsozzuk. Beletesszük a sáfrányt és a friss, vágott petrezselyemzöldet. Elkeverjük és felöntjük hal alaplével (vagy csontlevessel és vízzel). Ha felforrt tejszínes habarással (a lisztet vízzel simára keverjük és hozzáadjuk a tejszínt) besűrítjük. A citrom egyik felét belefacsarjuk, a másik felét cikkekre vágjuk, és tálaláskor bevágva a csésze szélére húzzuk.

Lazacfilé hollandi mártással 


Hozzávalók: lazacfilé 60-70 dkg, 40 dkg leveles spenót, 4 gerezd fokhagyma, 8 db tojás, 0,5 l tejszín, 40 dkg margarin, só, őrölt fehér bors, 1/2 kg édesburgonya, 1 dl tej, 2 db citrom.

Profimedia, DPphoto

Elkészítés: Az édesburgonyákat meghámozzuk, és sós vízben felrakjuk főni. A spenótleveleket megmossuk, majd leforrázzuk. A tojásokat szétválasztjuk, és a sárgáját a tejszínnel egy tűzálló habüstbe helyezzük. Egy edényben vizet melegítünk, és erre helyezzük a habüstöt, folyamatosan habverővel habosítunk, sót, citromlét és fehér borsot teszünk bele, majd ha besűrűsödött levesszük, és a megolvasztott, írótlanított vajat hozzácsepegtetjük. A  bőr nélküli lazacokat sózzuk, borsozzuk, citromlét nyomunk rá majd forró serpenyőben lassan mindkét oldalán készre sütjük. Egy másik serpenyőben vajon megpirítjuk a spenótleveleket. Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a durvára tört fokhagymákat és a végén a tejszínt is. Az édesburgonyát, ha megfőtt leszűrjük, és azonnal hozzáadjuk a megolvasztott vajat és egy kevés tejet. Habverővel csomómentesre keverjük.

Fekete rizottó tintahal tintával

Hozzávalók: 75 dkg csíkokra vágott (mirelit vagy friss) tintahal, 50 dkg csíkokra vágott (mirelit vagy friss) polip, 25 dkg rizottó rizs, 2 gerezd fokhagyma, 7 evőkanál olívaolaj, 1 kisebb citrom leve, 1 fej vöröshagyma, 2 és fél dl száraz fehérbor, 1 csokor petrezselyemzöld, 7 és fél dl halalaplé, bors, só, tintahal tintazsákja.

Black risotto with seafood serving in restaurant, Image: 421076684, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, DPphoto

Elkészítés: A tintahalakat megtisztítjuk és a tele tintazacskót óvatosan egy tálba helyezzük. A tintahaltörzseket és a megmosott polipkarokat vékony csíkokra vágjuk. A fokhagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk, három evőkanál olívaolajjal és a citromlével összekeverjük. Ráöntjük a halra és a polipra, 20 percig pácoljuk. A hagymát megtisztítjuk, felaprítjuk. Mélyebb lábosban felforrósítjuk a maradék olajat, a hagymát megfonnyasztjuk benne. A tintahalcsíkokat és a polipot lecsöpögtetjük, beletesszük, és keverés mellett kisütjük. Felöntjük a páclével meg a fehérborral. Kinyitjuk a tintazacskót, tartalmát a lábosba öntjük. 20 percig forraljuk, időközönként kevés, forró hallevet adunk hozzá. Beletesszük a rizst. A maradék hallevet fokozatosan hozzáöntjük, és a rizst állandó keverés mellett megfőzzük. Sóval, borssal ízesítjük, a vágott petrezselyemmel megszórva tálaljuk.

Kapcsolódó Cikkek

  • A magyar csokinak nincs párja a világon

    A magyar csokinak nincs párja a világon

    Zala Judit és Zala Viktor, a Sweetic Csokoládé Manufaktúra tulajdonosai a legrangosabb gasztronómiai világversenyen, a Great Taste Awardson nyerték meg a három aranycsillagot, ami azt jelenti, hogy bonbonjukat minden bíró a legjobbnak ítélte.

  • Sztárparádé volt idén nyáron Budapesten

    Sztárparádé volt idén nyáron Budapesten

    Az idei Budapesti Nyári Fesztivál ebben a szezonban  összesen 120 produkcióval és programmal szórakoztatta a közönséget. A Margitszigeti- és a Városmajori Szabadtéri Színpadon, az interaktív meseszínpadon, a Szent Margit romoknál és a margitszigeti műemlék Víztoronyban megfordultak nemzetközi és haza művészek egyaránt.

  • Enyhült a szezonális munkaerőhiány

    Enyhült a szezonális munkaerőhiány

    Még mindig több tízezer dolgozóra lenne szükség, de idén az agráriumban és a turizmusban is el kezdett csökkenni a munkaerőhiány a nyári idénymunkaszezonban – írta a Világgazdaság szakmai szervezetek vezetőire hivatkozva.