EUR: 329,35 Ft
CHF: 303,11 Ft
2019. augusztus 25., vasárnap
Lajos, Patricia

Külföld

Több mint tizenöt év börtönt kapott négy embercsempész

A szlovén bíróság nem jogerősen, összesen több mint tizenöt év börtönre ítélt négy koperi férfit embercsempészetért – közölte a Primorske Novice című szlovén regionális napilap hétfőn.

A szlovén állampolgárok – akik közül kettő ártatlannak vallotta magát a bírósági tárgyaláson – 2018 februárjától májusig Horvátországból Szlovéniába csempésztek migránsokat az ország déli részén, Ilirksa Bistirica és az isztriai Mlini körzetében – írta a lap.


Az embercsempész-hálózatban többen vettek részt. Egy részük Zágrábban toborozta a migránsokat, akiket elszállítottak a horvát-szlovén határra, ahol útmutatót kaptak, hogyan keljenek át gyalog a határon. Az elítéltek közül ketten megszervezték a továbbszállításukat, ketten pedig végrehajtották – fogalmazott a lap.

Két vádlott, egy 29 és egy 28 éves férfi beismerte bűnösségét, az előbbit másfél, a másikat 8 és fél év börtönbüntetésre ítélte a bíróság. A előbbi 1200 óra közmunkával kiválthatja a börtönt, utóbbi pedig azért kapott súlyosabb büntetést, mert balesetet is okozott, és elmenekült a helyszínről. A magát ártatlannak valló két másik vádlottra három, valamint három és fél év börtönbüntetést rótt ki a bíróság, továbbá 1000 és 2000 euró pénzbírságot.


Bostjan Poklukar belügyminiszter júliusban a sajtónak arról beszélt, hogy Ilirska Bistrica egyike azon határ menti településeknek, ahol a leginkább érződik a migrációs nyomás. A rendőrség ebben az évben 130 embercsempészt tartóztatott le, zömében külföldi állampolgárt. Görögországból 5 ezer euróért, a horvát-szlovén határon 300 euróért csempészik át a migránsokat – mondta a tárcavezető.

A Görögországból Macedónián, Szerbián és Magyarországon át Közép-Európa más országaiba vezető úgynevezett balkáni migrációs útvonal lezárása miatt a menedékkérők alternatív útvonalon – Bosznia-Hercegovina, Horvátország és Szlovénia érintésével – igyekeznek eljutni Nyugat-Európába.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek