2019. augusztus 22., csütörtök
Menyhért, Mirjam

Program

Tolcsvay László: A zenémben ott van a magyarságom

A szabadtéri színpad harminc évvel ezelőtti ősbemutatója, a Magyar Mise tér vissza a Margitszigetre augusztus 20-án. Ami mellett a nemzeti ünnepen Tolcsvay László Új Magyar Rapszódiája is debütál. Az Erkel Ferenc-díjas magyar zenésszel a bemutató kapcsán beszélgetett az M5 csatorna. 

Miért született 30 évvel a mise után rapszódia? 


Bán Teodóra, a Szabad Tér Színház igazgatója azzal az ötlettel keresett meg, hogy ismét színpadra állítsuk a Magyar Misét, illetve hogy írnék-e valamit erre az alkalomra. Sokáig gondolkoztam, hogy mi lehetne az, ami kapcsolódik az államalapítás ünnepéhez. Ekkor jutott eszembe, hogy a bennem kavargó, néha ellentmondásos, néha harmonikus érzések kifejezésére legjobban a rapszódia műfaja rímelne. Az elkészült mű így kapta az Új Magyar Rapszódia címet.

Hogyan születik az alkotás? Képből zene? Zenéből kép?  


Gyerekkoromban csukott szemmel hallgattam a zenét és közben képeket láttam. Ez nagyon megmaradt bennem. Zeneszerzőként is, amikor gondolkozom valamin, először képeket látok. Amióta a színpaddal is kapcsolatba kerültem és musicaleket és rockoperákat írok, így alkotok. Azonban egy ilyen műnél, ami pusztán instrumentális, kialakítottam magamban egy egész képsort. A néző a bennem lejátszódó film kísérőzenéjét hallja. Idővel aztán felülkerekedik a zene, akkor eltűnnek a képek és a hangok kezdenek dirigálni.  Az, hogy a zenei hangzatok egymáshoz képest hogyan alakulnak, egy fontos része a mű születésének. Az alkotásnak ezt az állomását szeretem a legjobban, aztán a próbát. Persze az előadást is, de amíg eljutunk oda az az igazán fantasztikus dolog!

Mit jelent a magyarság az ön számára?

Akkor voltam igazán magyar, amikor szükségem volt rá. Amikor még idegenek által megszállt ország voltunk, akkor hangsúlyoztam különösen a magyar identitásomat. Népviseletben jártam, ami eleve progresszívnak számított akkor. A zenémben, a viselkedésemben ott van a magyarságom, szeretem, hogy páratlan színt tud adni a művészetnek. Például a gyönyörű anyanyelvünkön keresztül, amit fontos lenne ápolni, mert túlzottan „kompjúterizálódik”. Sok az angol befolyás, amit nem tartok jónak. Nem azért, mert nem beszélek angolul, hanem mert vigyáznunk kellene a magyar nyelvre. Olyan gyönyörű szavaink vannak! Ahogy a zenénk is igazán különleges és egyedi.

Mit gondol a mai magyar kulturális életről?

Én már olyan sok mindent láttam. Egyrészről örülök annak, amit ma tapasztalok. Jó látni, hogy széles a spektrum. Azzal ugyanakkor nem értek egyet, hogy manapság gyakran kerülnek a professzionális mondanivalóval és lelki tartalommal rendelkező kimagasló alkotók egy fórumra a pályakezdőkkel. Nem vagyok benne biztos, hogy ezáltal inspiráljuk és jó leckét adunk a tanulóknak. Ha rögtön egy platformra kerülnek azokkal, akik az egész életükkel bizonyítanak, azt hiszik, hogy nem kell többet tanulniuk.

Kulisszatitkok az M5-ön

Tolcsvay László ősbemutatójának, az Új Magyar Rapszódiának előkészületeiről az M5 kulturális csatorna is beszámol pénteken 21.00 órától a Kult30 – A fesztivál félóra című műsorban. Az adás során a nyári fesztivál két varázslatos helyszínéről jelentkezik a stáb: a Margitszigeti Szabadtéri Színpadról, ahol a Vidnyánszky Attila által megálmodott Csárdáskirálynő előadása zajlik és a Városmajori Színpadról, a „Lovagias ügy” kulisszái mögül. Vendégeik lesznek az Így szerettek ők – irodalmi koncert-színház szereplői és a Kőfeszt – Cseh Tamás és barátai a Káli-medencében rendezvénysorozatba is bepillantást nyerhetnek a nézők péntek este az M5 műsorán. 

 

Kapcsolódó Cikkek

  • Indul a STRAND és a B my Lake!

    Indul a STRAND és a B my Lake!

    Augusztus 20-24. között hetedszer nyitja meg kapuit Zamárdiban a STRAND és a B.my.Lake fesztivál. Hét évvel ezelőtt a MOL Nagyon Balaton keretében azzal a szándékkal indult útjára e két esemény, hogy augusztus végén – akkor, amikor a tóparti helyek jó része bezár – turistákat vonzzon a Balatonra.

  • Zenei kuriózumok a 22. Zsidó Kulturális Fesztiválon

    Zenei kuriózumok a 22. Zsidó Kulturális Fesztiválon

    Szeptember 1-jén kezdődik a 22. Zsidó Kulturális Fesztivál, amelyen koncertek, improvizációs est és könyvbemutatók is várják a közönséget hét budapesti helyszínen szeptember 9-ig – hangzott el az M1 aktuális csatorna pénteki adásában.