2019. szeptember 16., hétfő
Edit

Külföld

Tűz ütött ki egy kompon, több mint harmincan eltűntek

Legalább 34 embernek nyoma veszett pénteken az indonéziai Jáva szigete közelében, miután tűz ütött ki egy kompon. Hírügynökségi jelentések szerint legalább három ember vesztette életét a szerencsétlenségben.

A járműről 243 embert sikerült kimenteni. A komp a jávai Surabaya városból indult a Borneó déli partján fekvő Banjarmasin felé.


Hírügynökségek később egymásnak ellentmondó adatokat közöltek a halálos áldozatok és eltűntek számával kapcsolatban: a dpa német hírügynökség és a Kyodo japán hírügynökség legalább három, az AFP francia hírügynökség legalább négy halálos áldozatról tud. Ez utóbbi szerint “mintegy harminc” embert keresnek továbbra is, miközben a dpa 24, eltűntként nyilvántartott személyről tud.

A tűz pontos oka továbbra sem ismert. Annyit lehet tudni, hogy a tűz áramszünetet okozott, és ennek következtében nem működtek azok a szivattyúk, amelyeket a lángok oltására használhattak volna.

Indonézia a világ leghosszabb szigetcsoportján terül el, az ország területét több mint 18 ezer sziget alkotja. A tengeri balesetek nem ritkák Indonéziában, ahol a szigetek közti összeköttetést a kompok alkotják.

Júniusban Jáva szigetétől északra süllyedt el egy komp, akkor 21 ember halt meg. 2018-ban Szumátrán történt súlyos kompbaleset, amelynek 160 halálos áldozata volt. 2009-ben még ennél is több, mintegy 300 halálos áldozattal járt egy komp tragédiája Celebesz és Borneó között.

Kapcsolódó Cikkek