EUR: 327,39 Ft
CHF: 300,49 Ft
2019. augusztus 22., csütörtök
Menyhért, Mirjam

Egyéb Pécs

Új hidat kap a Barbakán

A Barbakán bástyájához vezető hidat még decemberben kellett aládúcolni, majd a környékét le is kellett zárni, mert a járófelület teljes szakasza annyira elkorhadt, hogy veszélyessé vált. A városvezetés a vis maior keretből, 30 millió forintot különített el, amiből egy új hidat építenek, valamint a gyilokfeljárón is elvégzik a szükséges karbantartásokat. Nyár előtt egyébként egy hasonlóan népszerű épületet mentettek meg Pécsett, akkor a tettyei Szatmári-palotán kellett beavatkozást végezni.

Már hetek óta dolgoznak a Barbakán körül, ezért egy ideig még a turisták és a pécsiek elől is elzárt terület a pécsi nevezetesség. A XV. században épült, mára Pécs szimbólumaként számon tartott építményen évek óta nem végeztek ekkora felújítást.


A híd gerendái elkorhadtak, decemberben kellett aládúcolni a szerkezetet

– Különösen fontos és védendő érték a Barbakán környéke, most a vis maior keretből valósítjuk meg a munkálatokat – mondta Őri László, Pécs alpolgármestere.

– A Barbakánnál a hidat decemberben kellett aládúcolni, mert a gerendák annyira elkorhadtak, hogy azok veszélyessé váltak, de a gyilokfeljáró gerendáira is ráfért a felújítás. Ezért úgy döntöttünk, hogy a vis maior keretből az összes munkálatot egyszerre végeztetjük el. Így a régi, fából készült hidat elbontjuk, helyére horganyzott acélból készül tartószerkezet, amire rákerül majd a tölgy járófelület – mondta Őri László. Pécs alpolgármestere hozzátette: a gyilokfeljáró karbantartási munkálatait is elvégezik, így összesen 30 millió forintot költenek a Barbakánra.


Nyár előtt a Tettyén végeztek hasonló beavatkozást. Akkor Szatmári György 16. századi palotáját kellett megerősíteni, mert a több tíztonnás kőépítmény újra süllyedni kezdett. A műemléki védelem alatt álló épületet sikerült megmenteni.

Kapcsolódó Cikkek

 • Nagyüzem a Haladásnál

  Nagyüzem a Haladásnál

  Négy szakosztály felnőtt-, illetve utánpótlás-játékosai gyakorolnak a Rohonci úti sportkomplexum szó szerint XXI.

 • Újraéled a legendás cukrászda

  Újraéled a legendás cukrászda

  Hamarosan ismét élettel telik meg a tatabányaiak egykori kedvenc helye. Az régi Gála cukrászdához számtalan élmény köti a városban élőket, hiszen több mint négy évtizeden át kóstolhatták itt kedvenc süteményeiket.

 • Aszfaltot kapott a Hunyadi utca

  Aszfaltot kapott a Hunyadi utca

  A Hunyadi utca mellett nemrég a Szapáry, a Bihari, a Keselyű, a Bikszádi, a Könyves Kálmán és a Szénégető utca is szilárd burkolatot kapott.

 • Történelmi időutazás

  Történelmi időutazás

  A Savaria Karnevál újkori történelmében huszadik alkalommal ölt római ruhát Szombathely ezen a hétvégén.