EUR: 333,72 Ft
CHF: 305,59 Ft
2019. szeptember 21., szombat
Máté, Mirella

Sport

Újabb magyar döntős hajó a kajak-kenu világbajnokságon

A férfi 500 méteres kajakpáros bejutott a döntőbe, a kenus Nagy Bianka (200 m) és Bodonyi András (500 m) valamint az 500 méteren címvédő Kárász Anna, Kozák Danuta duó pedig a csütörtöki előfutam után a középfutamban folytatja szereplését a szegedi, olimpiai kvalifikációs kajak-kenu világbajnokságon.

A 19 éves Nagy Bianka, a magyar csapat legfiatalabb tagja, aki szegediként duplán is hazai környezetben versenyez, a gyengébb rajt után remekül “összeszedte magát”, és végül másodikként lapátolt a célba a kínai Csang Lu-csü mögött.


“Nehezen indult ez a futam, a hátszél nagyon nem kedvez nekem – kezdte az értékelést a parton Nagy Bianka. – A rajtot leszámítva azonban szerintem jól megoldottam, felzárkóztam, és nagyon örülök a második helynek, nem gondoltam volna, hogy sikerül ilyen elöl végeznem.”

Hangsúlyozta: hatalmas élmény számára, hogy itthon versenyezhet, a lelátón ott vannak a családtagjai, a barátai, és ezt ő nagy előnyként éli meg.


A magyar kenus pénteken folytatja a középfutamban, a szám döntőjét – amelyben öt tokiói kvóta talál gazdára – szombaton rendezik.

Bár Bodonyi András nem olimpiai számban versenyez C-1 500 méteren, Nagyhoz hasonlóan ő sem kerülhetett egyből a szombati döntőbe, az előfutamból továbbjutókra pénteken kötelező középfutam vár. A diósgyőri versenyző a kilences pályán debütált a vb-n, s az erejével jól gazdálkodva negyedikként simán befért a biztos továbbjutást érő első hat közé.

Már a férfi K-2 500 méter sem ötkarikás szám, ebben Noé Zsombor és Bogár Gábor képviseli a magyar színeket, s nekik egy előfutamos első hellyel lehetőségük volt megspórolni a középfutamot. Ennek megfelelően is versenyeztek, féltávnál még másodikak voltak a németek mögött, a második 250 méteren azonban elléptek riválisuktól, és sikerült győzniük. A szám döntőjére szombaton kerül sor.

A csütörtöki napon bemutatkozott a K-2 500 méteres olimpiai számban címvédőként induló Kárász Anna, Kozák Danuta duó is, amely egy előfutam-győzelemmel debütált, és délután, a középfutamban folytatja szereplését. A szegedi Kárász csak ebben a számban versenyez a vb-n, míg az ötszörös olimpiai bajnok Kozák még 500 egyesben lesz érdekelt, amelyben szintén címvédő. A kettős tagjai az első pálya után még nem akartak nyilatkozni, azt ígérték, a középfutam után értékelnek.

később:

középfutamok 15.00:

női C-1 500 m (Bragato Giada)

férfi K-1 500 m (Dombvári Bence)

női K-2 500 m (Kárász Anna, Kozák Danuta)

paraverseny, döntők 16.30

előfutamok 16.50:

férfi C-4 500 m (Sáfrán Mátyás, Mike Róbert, Korisánszky Dávid, Bakó Tamás)

női C-2 500 m (Balla Virág, Devecseriné Takács Kincső) – olimpiai szám

női K-4 500 m (Gazsó Dorka Alida, Medveczky Erika, Csipes Tamara, Bodonyi Dóra) – olimpiai szám

férfi K-4 500 m (Nádas Bence, Tótka Sándor, Birkás Balázs, Kuli István) – olimpiai szám

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek