2019. szeptember 20., péntek
Friderika

Sport

Újra Magyarországra figyel a sportvilág

Újra ránk figyel a sportvilág: Szegeden kajak-kenu, a fővárosi Duna Arénában junior úszó-világbajnokságot rendeznek. A Papp László Budapest Sportaréna pedig a női röplabda Európa-bajnokságnak ad otthont.

A napokban megújult Maty-éri Nemzeti Kajak-kenu és Evezős Olimpiai Központban nyilván sok-sok magyar sikert ünnepelhetünk. Mellesleg – 1998, 2006 és 2011 után – negyedszer lesz házigazda Szeged, és akárcsak korábban, ezúttal is komoly sikereket arathatnak versenyzőink. A tét az érmes helyezéseken kívül az olimpia kvóták – kajakban hat-hat női és férfi-, kenuban három-három női és férfikvóta – megszerzése.


S akárcsak a korábbi vb-ken, most is telt ház előtt folyhatnak a versenyek, mert annyi már a mai rajt előtt kiderült, hogy a belépők túlnyomó része gazdára talált.

A valaha volt legnagyobb magyarországi röplabdaesemény, a női Európa-bajnokság rajtol augusztus 23-án. Az elmúlt néhány év nagy áttörést hozott itthon, hiszen 1987 után először 2015-ben tudott részt venni Európa-bajnokságon a magyar női csapat. Azóta viszont a 2019-es, hazai rendezésű kontinensviadal zsinórban a harmadik, amelyen ott lesz a válogatott. Az Európa-bajnokság társrendezője Budapest.

– Már az augusztus 23-i nyitónapra is érdemes kilátogatni, hiszen a budapesti csoport mind a hat csapata pályára lép a sportarénában – nyilatkozta Ludvig Zsolt, a szövetség főtitkára, hozzátéve, nem akármilyen csapatok érkeznek a magyar fővárosba. Az Eb-ezüstérmes és olimpiai negyedik hollandok mellett jó erőt képvisel az előző Eb-n házigazdaként negyedik azeri, valamint a mindig nagy rivális román és horvát válogatott. Az észtek újoncok, de épp ezért rájuk is nagyon kell figyelni.


A jövő Hosszú Katinkái és Milák Kristófjai mérettetik meg magukat a Duna Arénában. Szerencsére nincs baj a magyar úszóutánpótlással, így alighanem most is komoly éremtermés lesz. A legutóbbi, 2017-es indianapolisi vb-n a magyar csapat minden idők legjobb eredményét érte el: 16 érmet, ebből 5 aranyat szerzett.

Mellesleg az elmúlt években páratlan sorozatot produkált Magyarország: 2006-ban felnőtt Eb, 2007-ben rövid pályás Eb, 2010-ben, majd 2012-ben újabb felnőtt Eb, 2016-ban újabb junior Eb, 2017-ben a FINA-világbajnokság, majd 2018-ban a FINA-világkupa-sorozat egy állomása érkezett Magyarországra.

Kapcsolódó Cikkek