EUR: 333,72 Ft
CHF: 305,59 Ft
2019. szeptember 21., szombat
Máté, Mirella

Belföld

Világszenzáció! Sikeresen szétválasztották a bangladesi sziámi ikreket

Elképesztő csodának lehet szemtanúja az egész világ, ugyanis magyar idő szerint szerda éjszaka Dakkában kezdődött – több mint 30 órás – műtét során a fejüknél összenőtt bangladesi sziámi ikreket sikeresen szétválasztotta egy 35 fős magyar orvoscsoport.

A műtét sikerére és a két kislány életben maradására csupán 50 százalék volt az esély, jelenleg azonban az ikrek állapota stabil, bár szövődmények még lehetségesek. 


„Rabia és Rukia is jól van és stabil az állapotuk, minden életfunkciójuk tökéletes. Egyelőre altatásban tartják őket, majd az orvoscsapat helyben dönt az ébresztésükről” – árulta el a Ripostnak Sándor Alexandra Valéria, a Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány kommunikációs vezetője.

Az alapítvány magyar orvoscsapatát 2017-ben kérték fel az akkor másfél éves ikrek szétválasztására. A teljes egészében magyar tervezésű és kivitelezésű műtétsorozat első fázisát a közös agyi főszállítóér-szakasz szétválasztása jelentette, ami dr. Hudák István vezetésével történt meg 2018-ban, szintén Dakkában. A második – plasztikai sebészeti – fázis, a speciális, magyar tervezésű szövettágító implantátumrendszer beültetése és fél évig tartó fokozatos tágítása Budapesten zajlott, dr. Pataki Gergely irányításával. A mostani, végső szétválasztás a műtétsorozat dr. Csókay András által vezetett harmadik szakasza volt, ami óriási tudományos jelentőséggel bírt.


Csókay: Segített az imalánc!

„Most végeztünk a műtéttel, 26 óráig tartott a beavatkozás. Alig élünk, a gyerekek állapota stabil. Az egyik oldalon képtelenség volt szétválasztani az agyat, csak szétszedni lehetett. Így hemiplegia (féloldali bénulás) és egyéb kognitív zavarok várhatóak. Köszönöm az óriási imahátteret! Bőven van miért imádkozni, most még altatják a gyerekeket”– nyilatkozta dr. Csókay az operáció után a Mária Rádió műsorában.

Az agysebész arra utalt, hogy korábban a műtét sikeréért egy imaláncot indítottak, amelyhez több tízezren csatlakoztak. Dr. Csókay szerint ez is hozzájárult a műtét sikeréhez.

Kapcsolódó Cikkek

  • A magyar vidék fejlesztése a kormány kiemelt célja

    A magyar vidék fejlesztése a kormány kiemelt célja

    A magyar vidék fejlesztése a kormány kiemelt célja, hiszen a kis- és középvárosok kezében van az ország jövője – hangoztatta Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára pénteken Kőszegen a Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete (FTI) által szervezett, “Kreatív város – Fenntartható Vidék” (KRAFT) címet viselő konferencia megnyitóján.

  • Szombaton rendezik meg a Színházak éjszakáját

    Szombaton rendezik meg a Színházak éjszakáját

    Kulisszajárásokkal, nyílt próbákkal, premierekkel és egyéb rendhagyó programokkal várja harmincnégy budapesti teátrum a közönséget szombaton a Színházak éjszakáján, amelyhez számos vidéki színház is csatlakozik.