EUR: 328,07 Ft
CHF: 297,49 Ft
2019. október 23., szerda
Gyöngyi

Belföld

50 ezren igényelték a családvédelmi akcióterv támogatásait

Július elseje óta már ötvenezernél többen igényelték a családvédelmi akcióterv valamelyik részét – mondta Novák Katalin, az Emmi államtitkára hétfői sajtótájékoztatóján, ahol Trencsán Erika vezető pénzpiaci szakértővel összegezték az elmúlt néhány hónap tapasztalatait.

Babaváró támogatás


Eddig 32 ezren igényelték, ebből 22 ezer szerződést már megkötöttek, eddig 217 milliárd forintot folyósítottak a családoknak. 10-ből 9 pár a legmagasabb, a 10 millió forintos támogatást igényelte.

Jelzáloghitel elengedés


A támogatást eddig háromezren igényelték. Július elsejétől a fennálló jelzáloghitelekből a második gyermek érkezése után egymillió forintot, a harmadik gyermek után négymillió forintot, minden további gyermek után további egy-egy millió forintot ír jóvá az állam.

Autóvásárlási támogatás

Már 13 ezer család érdeklődött a nagycsaládosok számára elérhető, autónként maximum 2,5 millió forintos állami támogatást nyújtó lehetőség iránt. Ez a szám azt mutatja, hogy a támogatás valós igényekre reagál.

Kibővített csok

Már 7712-en  igényelték. Például egy 15 millió forintos hitel esetén 25 évre vonatkozóan havi 72 ezer forint törlesztőrészletet jelent, míg egy 10 millió forintos hitel esetén havi 48 ezer forinttal terhelné a magyar családokat. Ez az összeg jelentősen alacsonyabb, mint a hazai albérletárak.

Bölcsődei férőhelyek bővítése

2022 végéig hetvenezerre bővítik a bölcsődei férőhelyek számát. Erre a kormány idén 9, jövőre 11,5 milliárd forintot fordít. Ezen kívül havi maximum 40 ezer forinttal segítik azokat a munkába visszatérő szülőket, akik gyermeküket a munkavégzés idejére családi vagy munkahelyi bölcsődében helyezik el. Ezt eddig több mint ezren igényelték.

Kombinálják a támogatásokat

A legnépszerűbb támogatás a babaváró kölcsön, amelyet a családok tudatosan használnak fel, az igénylések kétharmada ugyanis lakáscélhoz kötött – mondta Trencsán Erika vezető pénzpiaci szakértő. Hozzátette, sokan kombinálják a családvédelmi akcióterv támogatásait, a bankok pedig jól kezelték az intenzív kérelmezési időszakot, mára ugyanis beállt az igénylések optimális számra.

Családvédelmi 7 pont

1. 10 milliós gyermekvállalási támogatás.

2. Bővül a csok kedvezményes hitele.

3. Milliókat vállal át a kormány a gyerekesek jelzáloghiteléből.

4. Személyi jövedelemadó-mentesség a négygyerekes anyáknak.

5. 2,5 millió forint új autó vásárlására.

6. 21 ezer új bölcsődei férőhely 2022-re.

7. Nagyszülői gyed bevezetése.

Kapcsolódó Cikkek