EUR: 331,34 Ft
CHF: 302,08 Ft
2019. szeptember 15., vasárnap
Enikő, Melitta

Külföld

9/11: Oszama bin Laden fia bosszút akart állni

Tizennyolc éve mintegy háromezer ember halt meg, miután az al-Kaida nemzetközi iszlamista terrorszervezet támadást indított az Egyesült Államok ellen szeptember 11-én. Az ikertornyokba becsapódó repülők látványa az egész világot megrengette. Bár később a szervezet vezetőjét, Oszama bin Ladent megölték, ő kiképezte a fiát, Hamza bin Ladent, hogy bosszút álljon. A fiatal férfi nemrég halt meg, rejtélyes körülmények között.

New Yorkban helyi idő szerint 8 óra 46 perckor, majd 9 óra 3 perckor két eltérített utasszállító repülőgépet vezettek a Világkereskedelmi Központ (WTC) két ikertornyába. A tornyok 9 óra 59 perckor, illetve 10 óra 28 perckor leomlottak, a romok alatti tüzet csak december közepére sikerült teljesen eloltani. Egy harmadik eltérített gép 9 óra 37 perckor a védelmi minisztérium, a Pentagon arlingtoni épületére zuhant, lerombolva annak egy részét. Egy negyedik eltérített gép, amelynek a terroristák vélhetően egy másik washingtoni célpontot – a kongresszus épületét vagy a Fehér Házat – szemeltek ki, az utasok ellenállása miatt a pennsylvaniai Shanksville-nél zuhant le, 10 óra 3 perckor. A támadásokban a 19 terrorista mellett 2977 ember – 90 ország állampolgárai – vesztette életét, sokuk földi maradványainak azonosítása a mai napig tart. A modernebb DNS-vizsgálatoknak köszönhetően nemrég sikerült azonosítani egy újabb személyt, amivel 1644-re emelkedett az ismert áldozatok száma.


Az Egyesült Államok a terrorcselekményekre válaszul hadműveletet indított az al-Kaida vezetőjének, Oszama bin Ladennek menedéket nyújtó afganisztáni tálibok ellen, Bin Ladennel 2011. május 2-án pakisztáni területen végzett egy amerikai kommandó. Később a terrorszervezet vezetője Oszama fia, Hamza bin Laden lett, az apja kifejezetten erre a feladatra képezte ki. A fiú pedig bosszút akart állni apja haláláért, ám idén július végén kiderült, hogy meghalt. Részletek nem derültek ki, de az tudott, hogy februárban az amerikai külügyminisztérium egymillió dolláros (299 millió forint) vérdíjat ajánlott fel annak, aki információkat ad Hamza bin Ladenről. A fiatal férfi 2015 augusztusa óta több felvételen is az Egyesült Államok és szövetségesei elleni támadásokra szólította fel híveit. Utolsó közleményét az al-Kaida 2018-ban hozta nyilvánosságra. Ebben az akkor 29 éves terrorista megfenyegette Szaúd-Arábiát, és lázadásra szólította fel az Arab-félszigeten élőket. A szakértők arra figyelmeztettek, hogy Hamza az, aki a legalkalmasabb egy globális dzsihadista mozgalom összefogására.

A romba dőlt WTC helyén egy évtized alatt új épületegyüttest húztak fel. A tervezett hét felhőkarcolóból az első 2013 novemberében nyílt meg, a leglátványosabb és leghatalmasabb One World Trade Centert 2014. november 3-án adták át, az Egyesült Államok létrejöttének dátumára utaló 1776 láb (541 méter) magas felhőkarcoló a nyugati félteke legmagasabb épülete. Az összedőlt ikertornyok helyén emlékzuhatagot alakítottak ki, a vízesés falának peremére felírták a terrortámadások áldozatainak nevét.


Az emlékezés virágai : Profimedia, Avalon Editorial

Oszama Bin Laden is dead
: Profimedia, Planet

HAMZA BIN LADEN: Profimedia, Zuma Press

WTC: Profimedia, AKG

One World Trade Center

 

Kapcsolódó Cikkek

 • Salvini: a Conte-kormány elárulta Olaszországot

  Salvini: a Conte-kormány elárulta Olaszországot

  Békés, demokratikus és forradalmi ellenállásra szólította fel az olaszokat az “Olaszországot eláruló és rabszolgává tevő” új római kormánnyal szemben Matteo Salvini, az ellenzéki Liga vezetője a párt éves nagygyűlésén a lombardiai Pontidában vasárnap.

 • Erősödnek a V4-ek!

  Erősödnek a V4-ek!

  A visegrádi országok, köztük Magyarország erősödése érezhető az Európai Bizottság összetételének alakulásában – mondta Boros Imre közgazdász az M1 aktuális csatornán vasárnap.

 • Kovács Zoltán: bevándorláspárti bosszúállók támadják Magyarországot

  Kovács Zoltán: bevándorláspárti bosszúállók támadják Magyarországot

  Bevándorláspárti bosszúállók mindent megtesznek Magyarország ellen az új Európai Parlamentben, és erről szól a hétfői brüsszeli meghallgatás is – mondta Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár a Kossuth Rádió Vasárnapi újság című műsorában.