2019. szeptember 17., kedd
Zsófia

Életmód

A csevegés művészete

A small talk – vagyis a könnyed társalgás – nem fölösleges időpocsékolás. Látszólag ugyan felszínes kapcsolódás, amikor két ember, akit a pillanatnyi helyzet összesodort, nem túl személyes, de közvetlen és barátságos formában beszélget pár percet, valójában ennek a kommunikációnak a kapcsolattartás, a nyitás a lényege.

És, bár az angolok és az amerikaiak a small talk mesterei, nálunk vidéken, kisebb helyeken is divat a pár perces könnyed csevegés. Bármi lehet a téma, amit az ember a környezetében látott, amiről olvasott, ráadásul mindig kéznél van a  „jó öreg” időjárás és a foci. Tiltott terep a politika, a pénz, a pletyka, a vallás és a magánélet.  A small talk dinamikája a kérdezz, hallgass tempójában rejlik. Fontos, hogy a beszélgetés ne legyen izzadtságszagú,  ne igényeljen nagy erőfeszítést. A dicséret, a mosoly, és az, ha a beszédpartnert a nevén szólítjuk, mindig működik. A small talk helyszíne lehet egy fogadás, a sarki kisbolt, egy buszmegálló, az orvosi rendelő, de akár a lift is.  A lezárás is legyen egyszerű, nem kell hosszasan búcsúzkodni és felelőtlen ígéretekbe bocsátkozni egy későbbi találkozásra.  Egy őszinte mosoly kíséretében a „Legyen szép napja!”, „Érezd jól magad!” vagy a „Minden jót kívánok!” búcsúzóul éppen elég. A cél csupán ennyi volt:  kapcsolatot teremteni egy másik emberrel, ami mindkettőnknek kellemes érzés.


Kapcsolódó Cikkek

 • A magyar csokinak nincs párja a világon

  A magyar csokinak nincs párja a világon

  Zala Judit és Zala Viktor, a Sweetic Csokoládé Manufaktúra tulajdonosai a legrangosabb gasztronómiai világversenyen, a Great Taste Awardson nyerték meg a három aranycsillagot, ami azt jelenti, hogy bonbonjukat minden bíró a legjobbnak ítélte.

 • Sztárparádé volt idén nyáron Budapesten

  Sztárparádé volt idén nyáron Budapesten

  Az idei Budapesti Nyári Fesztivál ebben a szezonban  összesen 120 produkcióval és programmal szórakoztatta a közönséget. A Margitszigeti- és a Városmajori Szabadtéri Színpadon, az interaktív meseszínpadon, a Szent Margit romoknál és a margitszigeti műemlék Víztoronyban megfordultak nemzetközi és haza művészek egyaránt.

 • Enyhült a szezonális munkaerőhiány

  Enyhült a szezonális munkaerőhiány

  Még mindig több tízezer dolgozóra lenne szükség, de idén az agráriumban és a turizmusban is el kezdett csökkenni a munkaerőhiány a nyári idénymunkaszezonban – írta a Világgazdaság szakmai szervezetek vezetőire hivatkozva.