2019. szeptember 21., szombat
Máté, Mirella

Budapest

A kicsi gesztenye az ősz nagyágyúja

Elstartolt a gesztenyeszezon. Gasztronómiai szempontból sokáig kispados volt ez a termés, hiszen a pürén és a sütésen kívül nem sok fantáziát láttak benne a háziasszonyok, most viszont a reformkonyha egyik kedvelt alapanyaga. Lássuk, mi mindenre való.

 

Cream soup of pureed chestnuts on a wooden background. Selective focus., Image: 386131363, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, DPphoto

Krémleves


Hozzávalók: 2 evőkanál olívaolaj, 1 fej vöröshagyma, 1 db sárgarépa, 100 g gesztenye (párolt, pucolt), 250 ml alaplé, 50 ml főzőtejszín (15-20%-os), kakukkfű (friss, vagy szárított), só, bors

Elkészítés: A hagymát apróra vágjuk, a sárgarépát pedig felszeleteljük karikákra.  Egy serpenyőben olívaolajat melegítünk, belerakjuk a hagymát, pár perc után a sárgarépát is, és rövid idő alatt üvegesre pirítjuk. Hozzáadjuk a gesztenyét, sót, borsot, és felöntjük a zöldségalaplével, majd körülbelül 15 percig főzzük. Botmixerrel pürésítjük, hozzákeverjük a tejszínt, a kakukkfüvet és még egyszer felforraljuk.


 

 

 

Profimedia, Imagefood BM

Rizottó

Hozzávalók: 20 dkg főtt gesztenye, 1 kis darab vaj, 5 dkg pancetta, 1 teáskanál aprított rozmaring, 4 evőkanál rizottórizs, 3 dl csirkeleves, 1 dl tej, 20 dkg – azaz fél konzerv barna bab, 3 dkg reszelt parmezán

Elkészítés: A vajat megolvasztjuk. A pancettát nagyon vékony csíkokra szeleteljük, majd a vajban a rozmaringgal 10 percig átsütjük. A megpucolt gesztenyéket durva darabokra vágjuk, és a pancettához adjuk. 1-2 percig kevergetjük, hozzáadjuk a rizst, majd 1 perc kevergetés után elkezdjük felönteni 1-1 merőkanálnyi levessel. Közben kevergetjük. Amikor elfogy a leves, hozzáöntjük a tejet és 15 percig főzzük tovább – közben néha megkeverjük. Megkóstoljuk. Akkor jó, ha a rizs kissé harapós (al dante), a gesztenye puha. Belekeverjük a babot. Tálalás előtt reszelt parmezánnal megszórjuk.

Profimedia, Imagefood BM

Muffin

Hozzávalók: 2 csésze liszt, fél csésze világos nádcukor, 2 teáskanál sütőpor, fél teáskanál só, 1 evőkanál őrölt fahéj, fél csésze tej, fél csésze kefir, negyed csésze földimogyoróolaj, 3 tojás, 15 dkg natúr gesztenyepüré

Elkészítés: A sütőt 200 fokra előmelegítjük. A lisztet, cukrot, sütőport, fahéjat és sót egy nagy keverőtálban elkeverjük. A tojásokat kissé felverjük, hozzáadjuk a tejet, írót és olajat, majd a lisztes keverékhez töltjük. Elkeverjük. A gesztenyemasszát a tésztába morzsoljuk, óvatosan elkeverjük, majd muffinsütő formákba töltjük. Berakjuk a sütőbe, 20-25 perc alatt világosbarnára sütjük. Rácson hűlni hagyjuk.

Kapcsolódó Cikkek