2019. szeptember 22., vasárnap
Móric

Külföld

A kormány számára fontosak a diaszpórában élő magyarok

A kormány feladata, hogy a diaszpórában élő mintegy 2,5 millió magyart is a nemzethez kösse – mondta Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára szombaton az MTI-nek, miután előadást tartott a Svédországi Magyarok Országos Szövetségének (SMOSZ) őszi közgyűlésén, és átadta a Hallebergai Ifjúsági Központ új előadótermét.

Az államtitkár telefonon elmondta, előadásában bemutatta hazánk diaszpórapolitikáját, és külön megköszönte a szervezet tagjainak – az elvégzett munka mellett -, hogy az elmúlt években mindig kiálltak a magyar kormány és Magyarország mellett.


Kiemelte: Svédországban 35-40 ezer magyar él, és az őket segítő szervezetek mostanra tulajdonnal is rendelkeznek, így a következő generációk is lehetőséget kapnak a magyar kultúra megismerésére és ápolására.

Ezért fontos a Hallebergai Ifjúsági Központ új előadóterme – egy 160 négyzetméteres alapterületű épület -, amelynek megépítését és a teljes központ bővítését, felújítását a nemzetpolitikáért felelős államtitkárság összesen 145 millió forinttal támogatta. Ebből a konferenciateremre 55 millió forintot biztosítottak.


Kitért arra is, hogy az őszi kétnapos közgyűlésen jelen voltak azok az ösztöndíjasok, akik a Kőrösi Csoma Sándor Program keretében utazhattak Svédországba. A hét ösztöndíjas főbb feladatai közé tartozik a kulturális rendezvények szervezése, illetve gyermek- és ifjúsági foglalkozások megtartása, de egy evangélikus egyházi ösztöndíjas is szolgál a térségben.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

  • Orbán Viktor: A baloldal be akarja hozni a migránsokat

    Orbán Viktor: A baloldal be akarja hozni a migránsokat

    Magyarország készen áll, hogy ahol tud, ott segítséget nyújtson Olaszországnak, így ha végre elszánja magát, hogy a határokat megvédi, segítünk, és abban is, hogy az itt lévő migránsokat hazavigyék – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a jobboldali Olasz Testvérek (FdI) párttalálkozóján, szombaton Rómában.

  • Gyújtogatások, erőszak és agresszió a párizsi klímameneten

    Gyújtogatások, erőszak és agresszió a párizsi klímameneten

    Az anarchista “black blocs” (Fekete blokk) csoportokhoz tartozó szélsőségesek incidenseket kezdeményeztek szombaton Párizsban az éghajlat védelmében rendezett felvonuláson, a rendőrség a tüntetőket elhatárolódásra kérte a rendbontóktól, miközben a város más pontjain olyan kormányellenes sárgamellényes tiltakozókat állítottak elő, akik tiltott helyszíneken próbáltak meg gyülekezni.