EUR: 333,72 Ft
CHF: 305,59 Ft
2019. szeptember 21., szombat
Máté, Mirella

Egyéb XV.kerület

A Liwa-malom átadója, érdeklődő nélkül

Bár a kerületnek jelenleg nincs elfogadott költségvetése, a baloldali vezetés „drága” piknikezéssel köszöntötte a Liwa-malom renoválását, amire költségvetés hiányában is jutott „valahonnan” 80 millió forint. A rendezvény a nyolcvanas éveket meghazudtoló hangulatú volt, szinte kizárólag a DK–MSZP–LMP–Jobbik és társai alkotta szivárványkoalíció képviselőjelöltjei, valamint az önkormányzat vezető munkatársai vettek részt.

A Rákospalotán élőket nem igazán érdekelte a rendezvény, melyre a Liwa-malom felújítását támogató rákospalotai civileket meg sem hívták

Annak ellenére, hogy a kerület nem rendelkezik elfogadott költségvetéssel, a különböző országos és helyi jogszabályok biztosítják az átmeneti gazdálkodást és működőképességet. Hosszú listán lehetne felsorolni mindazt, amire költségvetés hiányában idén nem került vagy kerül sor. Korábban riogattak a nyári táborok elmaradásával, de végül kiderült, hogy azok a tavalyihoz hasonló, megszokott körülmények között zajlottak. Súlyos nehézséget jelent a civil szervezeteknek és az egyházi közösségeknek az önkormányzati támogatás elmaradása. A polgármesteri vezetés eddigi álláspontja szerint a támogatás folyósítása elfogadott költségvetés hiányában nem lehetséges. Ezzel szemben a soron következő testületi ülés napirendjén szerepel az említett támogatások biztosítása.
Hogyan lehet a fenti dolgot értékelni? Ezek szerint már több hónappal ezelőtt is lehetőség lett volna a szervezetek támogatására. Így Németh Angéla polgármester az érintett szervezetek kivéreztetését és a túlárazott tételektől hemzsegő költségvetést meg nem szavazó képviselőkkel szembeni lakossági hergelést tartotta fontosnak a valódi segítség helyett.


A kerület baloldali vezetése „drága” piknikezéssel köszöntötte a Liwa-malom renoválását. A rendezvény a nyolcvanas éveket meghazudtoló hangulatú volt, azon szinte kizárólag a DK–MSZP–LMP–Jobbik és társai alkotta szivárványkoalíció képviselőjelöltjei, valamint az önkormányzat vezető munkatársai vettek részt. Költségvetés hiányában is jutott pénz – 80 millió forint – a felújításra. Érdemes megjegyezni, hogy a rendezvényt a Liwa-malom renoválását támogató rákospalotai civilek távollétében tartották meg. Világosan látszik, hogy amire költségvetés hiányában is szeretnének pénzt fordítani, arra tudnak költeni. Németh Angéla polgármester legutóbb májusban nyújtott be költségvetési előterjesztést a képviselő-testületnek. Erre egyébként az államháztartási törvény szerint csak ő, vagyis a polgármester jogosult. Így biztosan kijelenthető, hogy az utóbbi négy hónapban azért nincs költségvetése a kerületnek, mert a polgármester kísérletet sem tett arra, hogy azt a képviselők elfogadhassák.

Kapcsolódó Cikkek

 • Jól halad a sétány építése

  Jól halad a sétány építése

  Heteken belül elkészül az Újhegyi sétány harmadik szakaszának felújítása. A 2016-ban átadott első, majd a 2019 tavaszán elkészült második ütemet követően az önkormányzat immár teljes hosszában újjávarázsolja a kerület legnagyobb lakótelepének főutcáját.

 • Grezsa könnyen járható várossá tenné Vásárhelyt

  Grezsa könnyen járható várossá tenné Vásárhelyt

  Öt év alatt 50 kilométernyi utat újítana fel a vásárhelyi polgármesterjelölt, aki rendbe tenné a város járdáit, növelné a tram-train szerelvények számát, kártalanítaná a nyomvonal mellett lévő üzleteket, és elektromos buszokkal oldaná meg a helyi tömegközlekedést.

 • Szücsné vértesszőlősi képviselőként Tatabánya ellen szavazott

  Szücsné vértesszőlősi képviselőként Tatabánya ellen szavazott

  Szücsné Posztovics Ilona, a DK és a többi ellenzéki párt polgármesterjelöltje vértesszőlősi önkormányzati képviselőként arra szavazott, hogy Vértesszőlős a Tatai járáshoz tartozzon, ne Tatabányához – ismertette sajtótájékoztató keretében Salló Győző.