EUR: 328,07 Ft
CHF: 297,49 Ft
2019. október 23., szerda
Gyöngyi

Életmód

A magyar csokinak nincs párja a világon

Zala Judit és Zala Viktor, a Sweetic Csokoládé Manufaktúra tulajdonosai a legrangosabb gasztronómiai világversenyen, a Great Taste Awardson nyerték meg a három aranycsillagot, ami azt jelenti, hogy bonbonjukat minden bíró a legjobbnak ítélte. Az idén csak ők kaptak ilyen elismerést a töltött praliné kategóriában. Azonban Juditék sikere nem egyedülálló: a magyar csokoládék világhódító körútra indultak.

A szigethalmi székhelyű Sweetic Csokoládé Manufaktúra létrejöttéhez az vezetett, hogy a tulajdonosok a karácsonyi ajándékozási és pénzköltési dömpinget egy saját kézzel készített termékkel váltsák fel. Megnyitották mindössze 37 négyzetméteren az első üzletüket és manufaktúrájukat. Rá két évre, 2015-ben pedig már be is zsebelték az első díjat a kelet-európai International Chocolate Awardson.


– Ma már rájöttünk, hogy melyek azok a kombinációk, illetve milyen az az ízvilág, ami működhet egy nemzetközi versenyen. Mindenképp olyan párosítás és fűszerezés kell, ami figyelmet kelt. Kettős igyekezet van bennünk, ugyanis van az a sok klasszikus bonbon is, ami közönség kedvenc és nagyon népszerű, mint a málna trüffel, amit bár nagyon szeretünk, de az egyszerűsége miatt egy versenyen nem állná meg a helyét – mondta Viktor.

Rebrus Csaba, a Magyar Csokoládé és Édesség Szövetség elnöke a magyar kézműves csokik általános sikeréről számolt be.


– A magyar kreativitás lenyűgöző, mindenben jobbak a magyar csokoládékészítők, mint egy belga vagy svájci. Mi innovatívabbak vagyunk, van szaktudásunk, nekik pedig van tradíciójuk, amit nálunk a negyven év kommunizmus megölt. Azonban a világversenyeken az elmúlt öt évben a magyar kézműves manufaktúrák sokkal több díjat hoztak el, mint a volt szocialista országok együttvéve, tehát az egész térségben kiugróak vagyunk, de világszinten is benne vagyunk az első tízben. A világ legjobb élelmiszereinek versenyén, a TOP 50 FOODS-on több ezer nevező indul minden évben, idén pedig egy magyar csoki bekerült az ötven legjobb közé – mondta Rebrus Csaba, utalva a chocoMe kávés-mogyorós csokibonbonjára, amit a londoni Great Taste Awardson mutattak be.

– Nemcsak minőségben, hanem mennyiségben is versenyképesek vagyunk, ami a manufaktúrákban készülő magyar csokoládékat illeti. Nincs előnye velünk szemben egy svájci vagy belga cukrásznak, hiszen kakaóbabot mindenki ugyanonnan vesz, a kapacitásunk és tehetségünk pedig vetekszik a nagy csokis nemzetekével. Szemben a magyar borral, hiszen a szőlő birtokok mérete adott, azokból nem lehet többet kihozni – ismertette a hazai gasztronómia újabb ígéretes területének helyzetét Rebrus Csaba, aki szerint az emberek unják a multinacionális tömegtermékeket, és ahogy javul a hazai életminőség, egyre több dolgot engedhetünk meg magunknak, és egyre igényesebbé válunk a desszerteket illetően is.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Az öné kerékpárosbarát munkahely?

  Az öné kerékpárosbarát munkahely?

  Meghosszabbított határidőig, november 7-én 12 óráig várja a jelentkezéseket az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) a Kerékpárosbarát település és Kerékpárosbarát munkahely pályázatokra, amelyek meghirdetésével a tárca célja az volt, hogy a bevált megoldásokat felkutassa, tapasztalataikat feldolgozza és mintaként átadja, a rendszerszerű fejlesztéseket jutalmazza – írta az ITM közleményében.

 • Így márton-napozunk mi a Gellértben

  Így márton-napozunk mi a Gellértben

  November 7-10 között immár kilencedik alkalommal hívja vendégeit Budapest legizgalmasabb Márton-napi borfesztiválja a főváros legszebb palotaszálló épületébe, a Danubius Hotel Gellértbe, ezúttal Karinthy Frigyes Így írtok ti című művének varázslatában.

 • Erre figyeljen autóvásárlás előtt!

  Erre figyeljen autóvásárlás előtt!

  Autót venni nem kis felelősség – különösen, ha használt jármű, és mi magunk nem vagyunk az autók szakértői. Összeszedtünk néhány fontos lépést, ami segíthet a döntéshozatalban.