2020. április 01., szerda
Hugó

Budapest XV.kerület

A pestújhelyi bomba áldozataira emlékeztek

Ma már alig élnek azok közül, akik megélték a „pestújhelyi bomba” felrobbanását. Az angol és a szovjet repülők 1944 júniusában, majd szeptemberében folyamatosan bombázták Budapestet, és a vasút miatt Pestújhelyet sem kímélték.

Ekkor dobták le azt a tízmázsás bombát, amely az akkori pestújhelyi állami óvoda telkére hullott, de nem robbant fel. Később a temető melletti szántóföldre vitték, majd a községháza udvarára, ahol megpróbálták hatástalanítani, ekkor robban fel a szerkezet: irtózatos pusztítást végzett a civil lakosság körében, a halottak száznál is többen lehettek. Az utódok kopjafát állítottak az elhunytak emlékére. A teret, ahol valamikor a községháza állt, ma már Emlék térnek nevezik, ott emlékeznek minden év szeptember 19-én a kopjafánál. Az idei megemlékezésre Pintér Gábor, a Fidesz–KDNP polgármesterjelöltje és Bakos Mária, a körzet képviselőjelöltje is részt vett.


Kapcsolódó Cikkek

  • Rollereznél? Engedély kell!

    Rollereznél? Engedély kell!

    Terézváros haragszik a turistákra. Január 1-jétől a szállásadók kötelezettségeit növelték, most pedig a rollereket bérlőkre szálltak rá.

  • Ciao, Giro!

    Ciao, Giro!

    Először rendezi Magyarország a Giro d’Italia országúti kerékpáros verseny néhány szakaszát. A rajt Budapesten lesz, a 100 napos visszaszámlálás január 30-án kezdődött meg: ezért öltözött rózsaszínbe jó néhány épület a fővárosban.