2019. október 16., szerda
Gál

Budapest XV.kerület

A pestújhelyi bomba áldozataira emlékeztek

Ma már alig élnek azok közül, akik megélték a „pestújhelyi bomba” felrobbanását. Az angol és a szovjet repülők 1944 júniusában, majd szeptemberében folyamatosan bombázták Budapestet, és a vasút miatt Pestújhelyet sem kímélték.

Ekkor dobták le azt a tízmázsás bombát, amely az akkori pestújhelyi állami óvoda telkére hullott, de nem robbant fel. Később a temető melletti szántóföldre vitték, majd a községháza udvarára, ahol megpróbálták hatástalanítani, ekkor robban fel a szerkezet: irtózatos pusztítást végzett a civil lakosság körében, a halottak száznál is többen lehettek. Az utódok kopjafát állítottak az elhunytak emlékére. A teret, ahol valamikor a községháza állt, ma már Emlék térnek nevezik, ott emlékeznek minden év szeptember 19-én a kopjafánál. Az idei megemlékezésre Pintér Gábor, a Fidesz–KDNP polgármesterjelöltje és Bakos Mária, a körzet képviselőjelöltje is részt vett.


Kapcsolódó Cikkek

  • Szeretjük a Naplás tavat

    Szeretjük a Naplás tavat

    A kerületi önkormányzat immár hatodik alkalommal szervezi meg a „Szeretjük a Naplás-tavat” természetvédelmi programot a kerületi óvodák nagycsoportosai számára.

  • Kulturális Fesztivál a Gül Baba Türbéjében

    Kulturális Fesztivál a Gül Baba Türbéjében

    Kultúrák és korok találkoznak a Gül Baba Kulturális Fesztiválon, mely az első olyan 3 napos rendezvény lesz a felújított komplexum életében, ahol bemutatják a török népet és a két nép kultúrájában felfedezhető összefonódásokat.