EUR: 331,34 Ft
CHF: 302,08 Ft
2019. szeptember 15., vasárnap
Enikő, Melitta

Életmód

Alattomosan nyír ki a munkahelyi pszichoterror

A munkaerőpiac szereplői többnyire feladat vagy cég alapján választanak munkahelyet, és van, hogy a főnök miatt mennek el onnan. Ez persze hosszú folyamat, ugyanis a munkavállalók sokszor nem mernek lépni.

– Amikor valaki este gyomorgörccsel fekszik attól, hogy másnap munkanap, amikor hiába dolgozik keményen, semmi nem elég jó, amikor úgy érzi, hogy mindent megpróbált, de nincs változás, akkor lépni kell – szögezte le Baráth András elhelyezkedési tanácsadó.  – Ugyanis, ha bármit is csinálunk, és annak kritika a vége, az idővel tükröződik a teljesítményben és az értékelésben is. Az ebből adódó folyamatos stressz miatt pszichoszomatikus betegségek is kialakulhatnak. Nem éri meg kivárni a mélypontot, mert egy rossz főnök mellett borzasztó könnyű eljutni abba a lélektani állapotba, amikor már mi magunk sem tudjuk, miben vagyunk jók, illetve jók vagyunk-e egyáltalán valamiben. Nagyon sokan egyszerűen lemondanak  magukról és tehetséges, jó szakemberek félelemből vagy kishitűségből, de leragadnak egy romboló főnök mellett, és nem mernek váltani – sorolta a tapasztalatait a szakember. Pedig egy rossz főnök miatt nem kell feltétlenül azonnal az egész céget otthagyni, érdemes megnézni a cégen belüli váltás lehetőségét, és házon belül másik pozíciót keresni. Erre legtöbb esetben nyitott a menedzsment, ugyanis nekik is egyre inkább érdekük, hogy a jó munkaerőt megtartsák.


Mi is az a mobbing?

A munkahelyi konfliktus rendezhető és véges időtartamú. Az elhúzódó konfliktus, ahol nem teremtődik tárgyalási alap a helyzet rendezésére, az első, bevezető lépcsőfok a pszichoterror felé. A munkahelyi mobbing megjelenési formája igen változatos. A jelenség testet ölthet többek között:

 • a kommunikációs lehetőségek beszűkítésében (a vezető nem ad lehetőséget a munkavállaló számára az érdemi kommunikációra),
 • a szociális kapcsolatok ellehetetlenítésében (a munkavállalóval nem állnak szóba a kollégái),
 • a jó hírnévvel kapcsolatos magatartásokban (pletykák, gúnyolódás, az elvégzett munka minőségének becsmérlése stb.),
 • munkautasításokban (lényegtelen feladatok végzésére utasítás, munkakör kiüresítése, vagy a leginkább megterhelő feladatok folyamatosan egy személy részére való kiadása stb.).

Amennyiben a mobbing szenvedő alanya süket fülekre talál,  bírósághoz fordulhat és sérelemdíjat követelhet, illetve tételes kártérítésre is jogot formálhat az orvosi költségei vagy a kiesett munkabér erejéig.

Kapcsolódó Cikkek

 • A magyar csokinak nincs párja a világon

  A magyar csokinak nincs párja a világon

  Zala Judit és Zala Viktor, a Sweetic Csokoládé Manufaktúra tulajdonosai a legrangosabb gasztronómiai világversenyen, a Great Taste Awardson nyerték meg a három aranycsillagot, ami azt jelenti, hogy bonbonjukat minden bíró a legjobbnak ítélte.

 • Sztárparádé volt idén nyáron Budapesten

  Sztárparádé volt idén nyáron Budapesten

  Az idei Budapesti Nyári Fesztivál ebben a szezonban  összesen 120 produkcióval és programmal szórakoztatta a közönséget. A Margitszigeti- és a Városmajori Szabadtéri Színpadon, az interaktív meseszínpadon, a Szent Margit romoknál és a margitszigeti műemlék Víztoronyban megfordultak nemzetközi és haza művészek egyaránt.

 • Enyhült a szezonális munkaerőhiány

  Enyhült a szezonális munkaerőhiány

  Még mindig több tízezer dolgozóra lenne szükség, de idén az agráriumban és a turizmusban is el kezdett csökkenni a munkaerőhiány a nyári idénymunkaszezonban – írta a Világgazdaság szakmai szervezetek vezetőire hivatkozva.